Jelentősen csökkent a kiskereskedelmi értékesítés az euróövezetben

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 07. 13:20

Az augusztusban mutatott mérsékelt bővülés után szeptemberben csökkent a kiskereskedelmi értékesítés az euróövezeten – közölte hétfőn az Eurostat.

A kiskereskedelmi értékesítés havi szinten 0,7 százalékkal csökkent szeptemberben az augusztusban mutatott 0,1 százalékos emelkedés után. Az előzetes elemzői várakozások stagnálásról szóltak. Az egész Európai Unióban a kiskereskedelmi értékesítés havi szinten 0,3 százalékkal csökkent.

Az élelmiszer, italok és dohányárú eladások nem változtak szeptemberben havi szinten augusztushoz képest, míg a nem élelmiszer jellegű termékek esetében 0,8 százalékos csökkenés mutatkozott.

Éves szinten a kiskereskedelmi értékesítés szeptemberben az euróövezetben 1,5 százalékkal csökkent, az augusztusban mutatott 0,1 százalék után. Elemzők 0,3 százalékos visszaesésre számítottak. Az Európai Unió egészét tekintve 0,8 százalékos visszaesés mutatkozott.

Németországban 0,4 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások szeptemberben augusztushoz képest, Franciaországban viszont 0,6 százalékkal csökkentek. Az euróövezet negyedik legnagyobb nemzetgazdaságában Spanyolországban az értékesítések 1,7 százalékkal estek vissza szeptemberben, ami elsősorban az euróövezeten belül legmagasabb munkanélküliségi rátának tudható be – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink