Jelentős környezetvédelmi elismerést kapott a Budapest Airport

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 04. 26. 10:58

Újabb, kiemelkedően fontos, nemzetközi környezetvédelmi elismerést vívott ki a Budapest Airport: az ACI, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa elismerte,hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér elérte az ún. “karbon-semleges” minősítést – írja a tozsdeforum.hu.

Az ACI által alapított akkreditációs program kimutatta, hogy a budapesti repülőtér a működése során egyensúlyban tartja az energiafelhasználást és az energiatermelést. A karbon-semlegesség ennek az állapotnak az elérését jelenti, hiszen a hagyományos, fosszilis energiafelhasználás mindig széndioxid kibocsátással jár, ezt nevezik más néven karbon-kibocsátásnak vagy karbon-lábnyomnak. Egész Európában alig harminc repülőtér tartozik a karbon-semleges légikikötők csoportjába.

A Budapest Airport a környezettudatossági program részeként – egyebek mellett -energiatakarékos LED izzós rendszerekre cserélte a terminálok világítását, folyamatosan felújítja és karbantartja a repülőtéri távfűtési rendszer vezetékeit illetve az ivóvízhálózat szivattyúit.

Fontos része a programnak, hogy a repülőtér légtechnikai- és klímaberendezéseit is korszerűsítik. A kitartó munka eredményeképp a Budapest Airport egy utasra számított szén-dioxid kibocsátása az elmúlt öt évben nem kevesebb, mint 44 százalékkal csökkent.

“A kontinensen alig harminc repülőtér tartozik a karbon-semlegesen működő légikiötőkelitklubjába, Közép-Kelet Európában pedig elsőként sikerült megszereznünk ezt a minősítést” – emelte ki a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója. Hozzátette, mivel az utasforgalom folyamatosan és nagymértékben növekszik, azon is dolgoznak, hogy még zöldebbé tegyék a repülőtér működését, és összhangba hozzák a Greenairport nevű programukkal.

Saját működésének optimalizálása mellett a Budapest Airport a repülőtéren működő partnereket, vállalatokat, szervezeteket és hatóságokat is a fenntartható működésre ösztönzi.

Három éve, 2015-ben indult útjára a Greenairport kezdeményezés, aminek keretében közös környezetvédelmi akciókkal teszik fenntarthatóvá a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér működését.

A repülőtér energiafelhasználása ugyanis – a meleg víz előállításához, a fűtéshez és a világításhoz igénybe vett energia alapján – 23 ezer háztartás, egy kisebb magyar város energiaigényének felel meg, a környezettudatos megoldások használata tehát emiatt is kiemelt fontosságú. (tozsdeforum.hu)

Kapcsolódó cikkeink