Javult a Conference Board amerikai makrogazdasági kompozit indexe

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2022. 03. 18. 11:05

A Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet által a legfontosabb makrogazdasági mutatók összesítésével kalkulált kompozit index alapján februárban javultak valamelyest a gazdasági kilátások az Egyesült Államokban. A felmérés azonban nem vette még figyelembe az ukrajnai háború gazdasági kockázatait.

 

Kis mértékben javultak az amerikai gazdasági kilátások

A vezető gazdasági mutatók összetett indexe (Leading Economic Indicator, LEI) a piaci várakozásokkal megegyező 0,3 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest – közölte pénteken Washingtonban a Conference Board gazdasági kutatóintézet.

Januárban a mutató 0,5 százalékkal csökkent, decemberben 0,8 százalékkal emelkedett. A januári több mint egy éve az első csökkenése volt az indexnek.
A februári 0,3 százalékos havi emelkedés 119,9 pontra vitte fel az indexet a 2016-os 100 ponthoz képest. Az összetett index tíz mutatóból áll. Ezek közé tartoznak az első munkanélküli kérelmek, az új ipari megrendelések, a fogyasztói bizalom és az építési engedélyek. A mutatók képet adnak az amerikai gazdaság állapotáról.
„Az amerikai LEI februárban enyhén emelkedett, részben megfordítva a januári csökkenést” – mondta Ataman Ozyildirim, a Conference Board gazdasági kutatási igazgatója. „A legutóbbi eredmények azonban nem tükrözik az ukrajnai orosz invázió teljes hatását, ami visszafoghatja a LEI további pályáját az év folyamán, és a vártnál lassabb gazdasági növekedést eredményezhet az év első felében.”

A háborúnak az ellátási láncokra gyakorolt világgazdasági hatása, valamint az energia-, élelmiszer- és fémárak szárnyalása – az emelkedő kamatlábakkal, a már meglévő munkaerőhiánnyal és a magas inflációval együtt – jelentős mértékben fékezheti az amerikai gazdasági növekedést. Újabb Covid-19 változatok megjelenésének a lehetőségét is figyelembe véve a Conference Board lefelé módosította az amerikai gazdaságra vonatkozó növekedési előrejelzését, 2022-ben 3,0 százalékos éves GDP-növekedésre – ez még mindig jóval meghaladja a járvány előtti, átlagosan 2 százalék körüli növekedési ütemet. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink