Javul a fogyasztói és üzleti bizalom Magyarországon

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 03. 22. 13:22

Márciusban – csaknem egy éves csökkenés után – immár második hónapja emelkedik a GKI-Erste konjunktúraindex (szezonális hatásoktól megtisztított) értéke, mely ezzel a 2011 nyár végi szintre került. A GKI által az EU támogatásával végzett felmérés szerint márciusban az üzleti szférában jelentősen, a fogyasztók körében pedig kissé javultak a várakozások.

Az üzleti szférán belül minden ágazat pesszimizmusa enyhült, az idei beruházási tervek azonban gyengébbek a tavalyinál.

A legnagyobb mértékben a kereskedelmi bizalmi index értéke emelkedett. A rendelésállomány és főleg az eladási pozíció megítélése javult, míg a készletszintet enyhén csökkenőnek érezték a válaszolók. A szolgáltató cégek az üzletmenetet és a várható forgalmat is kedvezőbbnek látták, mint februárban.

A felmérés szerint a foglalkoztatási szándék a kereskedelem kivételével minden ágazatban sokkal kedvezőbb lett, az iparban már a létszám bővítését tervezők vannak többségben. A lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont erősödött. Az áremelési törekvés az iparban és az építőiparban nem változott, utóbbinál továbbra is a csökkentésre számítók vannak többségben. A kereskedelmi cégek körében egy hónap alatt jelentősen csökkent az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is mérséklődött.

Kissé enyhült a fogyasztók inflációs várakozása is. A januári mélypont után minden ágazatban immár második hónapja nagyon jelentősen javul a magyar gazdaság helyzetének megítélése.

A GKI fogyasztói bizalmi index a közel másfél éve tartó szinte folyamatos csökkenését megtörve február után márciusban is emelkedni tudott, igaz az üzleti szféránál kevésbé. A lakosság főleg saját várható pénzügyi helyzetét érezte kedvezőbbnek, mint egy hónappal korábban. Ugyanakkor a következő egy évben várható megtakarítási képességének megítélése kissé romlott. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit kissé javulónak érezték, a következő egy évben viszont ennek jelentős romlására számítottak. (Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink