Januárban is mélyben az iparos bolt, 600 milliárd mínusz után

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 02. 05. 11:18

Az iparcikkes boltok piacvesztése 600 milliárd forint volt 2020-ban, a mélyrepülésük januárban is folytatódott – írja a blokkk.com. Ruha, könyv, játék, bútor, az nem kell a boltból. Sokkal több is a végleg lehúzott redőny, üres kirakat, a téli vásárt leváltotta a téli bezárás. Az oltakozást lesi mindenki. Ja, és addig is a pénztárcáját.

 


2021 januárjában a heti monitoros statisztika a hagyományos boltok körében 0,1%-os növekedést jelzett (a január 1-25 közötti időszakban). Egy tizedes pontosság mellett ennél kisebb növekedés nincs is. A részletek kísértetiesen hasonlítanak a korábbi hónapok mutatóira, így az élelmiszeres, napicikkes piac nőtt, az iparcikkes és az üzemanyag vásárlás zuhant megint. És ami újdonság, hogy csökkent a gyógyszerkereskedelem 5%-kal az előző év januárjához képest, feltehetően a nagy influenza járvány elmaradása miatt (legalábbis a híradások nem szólnak arról, hogy kirobbant volna, úgy tűnik, a bezárás ezt is fékezte). Így a január havi végleges boltos mutató is előreláthatóan mínuszban fog mozogni, hiszen a kasszaadatokat a drágulás majd lehúzza, a web pedig fel, de annyira azért nem.

Az éves boltos mérleg jó, de méretes zuhanások is vannak benne

A boltos világ 99,8%-os volumen mutatója még jól is mutat a jelenlegi járvány sújtotta gazdasági környezetben, hiszen azt jelzi, hogy 2020-ban összességében mennyiségben számolva (kilóban, darabban, literben, a drágulást kiszűrve) nem is csökkentek a vásárlások (egy tizedes pontosság mellett ez a második legkisebb visszaesési mérték, tehát nem olyan rossz ez). A decemberi 3,2%-os visszaesés is inkább kisebb hullámvölgynek tűnik, hiszen az év utolsó hónapja a karácsonyi ünnepek miatt ugrik meg, de hát most visszafogottabbak voltak a családi összejövetelek és az ajándékvásárlás is. Már jeleztük korábban, hogy a járványos intelmekre azért figyelnek a vásárlók, így a korábbi nagy ajándékozási hullám óvatosba váltott.

Csak éppen az is hozzátartozik a boltos képhez, hogy már augusztus óta – igaz, csak enyhébb – mínuszban döcög a boltok szekere, de hát van ott más is:

bty

Vásár a szakadékban

Ajándékvásárlás, téli vásár, minden ugrott, húzzák lefelé a redőnyt sokan, csak éppen egyes iparcikkes boltok piaca nem csúszik feljebb az utóbbi hónapokban. A nagy boltos átlag mögött ugyanis egy mély zuhanás is meghúzódik. Az élelmiszeres, naipcikkes vásárlások még nőnek is, mennyiségben 3%-os ütem körül szóródva továbbra is, de egyes iparcikk féleségekből méretes a piac pottyanása. A heti monitoros statisztikák a hagyományos, az online kasszás boltokat mérik, a webáruházakat nem. Hát itt van miért hajolgatni, ha a gödör alját nézzük, egy kicsit bővebbre engedve, milyen boltokról is van szó:

És a havi statisztika is méretes zuhanásokat mutat, sőt, ahol esés volt, ott 600 milliárd forint esett ki az érintett boltos kör piacából:

A számítástechnika és egyéb cikkek, valamint az illatszerboltok forgalma nagyságrendjüket tekintve nem változott 2020-ban. A járműpiacot egyébként megtolta egy pár tízmilliárd támogatás, a nagycsaládosok kedvezménye, ezek szerint a legjobbkor.

És most már csak az oltakozás hiányzik, de nagyon. Ja, és a vásárlótömeg is.

(blokkk.com)

Kapcsolódó cikkeink