Magazin: Ízekben gazdagodva

Szerző: Szalai László Dátum: 2022. 03. 04. 06:32

A nedves ételízesítők évek óta növekvő eladásai stabil alapot adnak a forgalmazóknak, hogy az alaptermékeik mellé egzotikusabb ízekkel, vegán termékvonalakkal, környezetbarátabb csomagolásokkal rukkoljanak ki. Az újítások egyik fontos piaci tesztje a közelgő húsvét.

Szerző: Szalai László

Elégedettek a megkérdezett forgalmazók a tavalyi évvel a nedves ételízesítők piacán – ami nem csoda, hisz a 2020-as, pánikvásárlásokból fakadó megugrást tavaly nem követte visszaesés, sőt, bizonyos kategóriák tovább növekedtek. A penetráció szélesedése, új vásárlók bevonzása amúgy nem újkeletű: az elmúlt 10 évben folyamatosan fejlődött a termékkör.

Plánk Anita Unilever

Plánk Anita
ideation lead
Unilever Magyarország

– A fogyasztóknak továbbra is nagyon fontos az íz, és a dresszingek pont erről szólnak, hogy még ízletesebbé varázsolják ételeinket – vonja le a következtetést a töretlen sikerekből Plánk Anita, az Unilever Magyarország Ideation Leadje. – És a jól bevált, kedvelt ízeken felül olykor szeretünk új, különleges dolgokat is kipróbálni. Ezek a faktorok nagyon szépen tudják építeni a kategória penetrációját és a vásárlási frekvenciát is.

Mint mondja, a core dresszing termékek (ketchup-mustár-majonéz) több, mint 40 százalékát a húsvéti és karácsonyi szezonban értékesítik. Ráadásul ünnepek alkalmával sokszor különlegesebb dresszingek is asztalra kerülnek.

Vegánokra is gondolva

Az ízek keresése, élvezete tehát a vásárlások fő motivációja, ugyanakkor olyan trendek is mozgatják az elmúlt években a kategória növekedését, mint az egyre inkább erősödő egészségtudatosság és a környezetvédelem.

Az Unilever mindezek figyelembevételével alkotta meg 2022-es aktivitásait ezen a piacon.

– Idei egyik legizgalmasabb innovációnk a Hellmann’s vegán „baconnaise”, ami egy vegán majonéz füstös baconízzel, de bacon nélkül – mutatja be a terméket Plánk Anita. – Azoknak a fogyasztóknak ajánljuk, akik szeretik a bacon ízét, viszont egészség- és/vagy környezettudatossági megfontolásból vegán megoldásokat keresnek. A 2020 elején országosan bevezetett Hellmann’s vegán majonéz portfóliónk ugyan forgalomban még kicsi a standard majonézekhez képest, de nagyon szépen növekszik. A „sima” vegán majonézen felül tavaly vezettük be a fokhagymás variánst, e mellé érkezik a baconnaise. Ezenfelül lesznek még újdonságaink mind a Hellmann’s, mind pedig a Globus márkánk portfóliójában.

– Marketingtámogatást tekintve idén már negyedik éve folytatjuk a széles körű kommunikációt Globus márkánkkal – folytatja Plánk Anita. – Tavaly már találkozhattak a fogyasztók új, kreatív koncepciónkkal és azzal az új tévéfilmmel, amelyben egyszerűen elkészíthető, 5 összetevős recepteket mutattunk, melyekben mindig „a Globus a bónusz”. Ezt idén is folytatjuk. A tévés támogatás erős trade és digitális lábbal egészül ki. Húsvétkor – mint mindig– a majonéz kerül a fókuszba.

Erős évet terveznek

Bazsó Rita, Univer

Bazsó Rita
marketingvezető
Univer Product

Az Univer számos méretben, csomagolásban és ízesítéssel kínál szószokat fogyasztóinak.

– Az elmúlt évben több különleges termékkel – mint például Fokhagymás majonéz, Remoulade szósz, Tormás mustár stb. – egészítettük ki az egyébként is széles portfóliónkat – mondja Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. marketingvezetője. – A legjelentősebb forgalmat továbbra is a nagyobb flakonos kiszerelés és az alapízek generálják. Mindemellett az idén is gondolkodunk új ízesítésben, melyről még korai lenne beszélni, de annyit elárulhatok, hogy az Univer 2022-re meglehetősen erős évet tervez. De az egész piacot tekintve is „érdekes” év elé nézünk, hiszen a járvány gazdaságot érintő hatása az idén fog majd csak igazán begyűrűzni.

Bár a COVID miatt a marketing eszközök használatában eltolódás tapasztalható a TV, és még inkább a digitális felületek irányába, Bazsó Rita hangsúlyozza: nem szabad megfeledkezni a kültéri megjelenésekről, rendezvényekről sem, főleg nem a boltban való megjelenésekről. Az Univer marketing stratégiáján belül a trade marketingnek továbbra is kiemelt szerepe van.

Tradíciókra építkezve, innovatívan jövőt építenek

2021 igazán kimagasló év volt a KOCH’s számára: belföldi és nemzetközi piacokon egyaránt jelentősen növekedett a forgalmuk.

Bacskai Jozsef_Koch

Bacskai József
értékesítési vezető
KOCH’s Torma

– Ezt a teljesítményt csak és kizárólag a legjobb kollégáknak köszönhetjük, akik mindennap azért dolgoznak, hogy ne legyen alapanyaghiányunk vagy logisztikai problémánk, a nehézségek ellenére sem – emeli ki Bacskai József, a KOCH’s Torma Kft. értékesítési vezetője. – Nagy nehézséget az értékesítésben az okoz, hogy nem tudunk egy új fejlesztést személyesen bemutatni, online pedig nem olyan hatékony, mint személyesen. Szinte nem is találkozunk személyesen beszerzővel. Véleményem szerint ez a beszerzőknek is ugyanolyan nehéz, mint nekünk, ezért minden esetben próbálnak megoldást találni az egyeztetésekre.

A KOCH’s az elmúlt időszakban részben az exportpiacokon szerzett tapasztalatai alapján alakította belföldi üzletpolitikáját. A kényelmesebb felhasználás érdekében például változtattak csomagolásaik méretén. Megszüntették a 350 grammos tormáikat, és kizárólag 200 gramm vagy az alatti kiszereléseket forgalmaznak a kiskereskedelemben. Fűszerezettségben pedig még természetesebb, és még egészségesebb irányba fordulnak. Szinte minden termékükön kis piktogramokkal tüntetik fel termékeik előnyeit, amivel szeretnék még jobban felhívni fogyasztóik figyelmét arra, hogy a KOCH’s nemcsak finom, hanem egészséges termékeket gyárt.

– Továbbra is a tejszín alapú tormák szerepelnek a lesikeresebben, melyek előállításában egyedülállóak vagyunk a piacon – állapítja meg az értékesítési vezető Bacskai József. – Többféle új ízvilággal is készítünk ízesített tormákat: mangó, narancs, vagy éppen vörös áfonya.

Bacskai József elmondta, hogy 2022-ben teljesen megújul a KOCH’s márka. A „Vissza a gyökerekhez” jegyében gondolják újra termékeik megjelenését, ami emellett mégis innovatívnak és prémiumnak hat majd.

– A KOCH’s marketingtevékenységében a legnagyobb változás, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben fordultunk a fiatalabb generáció felé – jegyzi meg Bacskai József. – Minden marketingmegjelenést a közösségi médiától a címke megalkotásáig annak szellemében tervezünk meg, hogy a 15–35 éves korosztály is felfigyeljen a KOCH’s prémium termékeire. Részt veszünk a Magyar Termék Nonprofit Kft. szervezésében megvalósuló „A magyar a nyerő” nyereményjátékban is.

Szponzorált illusztráció

Egzotikusak és egészségesek

Czugéber Nóra-Lacikonyha

Czugéber Nóra
brand manager
Lacikonyha Magyarország

A Lacikonyha Magyarország által forgalmazott Ízmester tormák és mustárok szép eladási eredményeket könyvelhettek el a tavalyi évben, tudjuk meg Czugéber Nórától, a Lacikonyha Magyarország Kft. brand managerétől.

– Kiemelném, hogy mustárjainkra nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk – teszi hozzá. – Nagyon népszerűek az orosz és a cseh ízvariánsaink a piacon, emellett a növekvő egészségügyi szempontok is szerepet játszanak abban, hogy egyre kedveltebbek ezek a tartósítószer-mentes recept szerint készülő, rusztikusabb textúrájú, üveges termékek. A legújabb trendek szerint az ízesítő termékeket, mint a mustár vagy a torma, a fogyasztók egyre kiemeltebben kezelik, gyakorlatilag az étel fő elemeivé válhatnak, ezért ízük, megjelenésük egyre fontosabb.

Amellett, hogy sokan keresik a minőséget, az érdekesebb ízvilágot, az infláció hatására a vásárlók sokkal jobban figyelnek a termékek árára is.

– Mustáraink ennek az elvárásnak is megfelelnek, mert a minőségi odafigyelés mellett, termékcsoportunk stratégiája arra épül, hogy a nagyobb kiszerelés miatt jó árpozíciót tudunk kínálni – zárja gondolatait Czugéber Nóra. //

Egyre nő a majonéz iránti kereslet

Meghaladta a 24 milliárd forintot a majonéz, ketchup és mustár összesített kiskereskedelmi forgalma 2020. december és 2021. november között – derül ki a NielsenIQ kiskereskedelmi indexé­ből. Ez 5 százalékkal magasabb érték, mint az előző év azonos periódusában.

NielsenIQ logo

Holocsi Szilvia, NielsenIQ

Vendégszerző:
Holocsi Szilvia
senior customer
consultant
NielsenIQ

A hazai fogyasztók mindhárom kategóriát tekintve előnyben részesítik a gyártói márkákat. A piac háromnegyedét a gyártói márkák teszik ki. A ketchup és a mustár esetében erősödnek ugyan a saját márkák, ám egyelőre nem jelentenek komoly veszélyt a gyártói márkákra nézve.

A ketchup éves bolti eladása a vizsgált periódusban meghaladta a 8 milliárd forintot, ami 5 százalékos növekedést jelent az ezt megelőző azonos időszakhoz képest. Mennyiségben mérve 9 és fél millió liter ketchup fogyott, ami 4 százalékos emelkedést jelent. A ketchupeladás erősen koncentrált, a forintban mért forgalom több mint háromnegyedét (78 százalékát) a 400 négyzetméternél nagyobb boltok bonyolítják.

A NielsenIQ kiskereskedelmi indexe szerint több mint 9 millió kilogramm majonéz fogyott a 2020. december – 2021. novemberi időszakban. Ez 1 százalékos növekedést jelent, szemben az értékben mért 7 százalékos eladásgyarapodással. Több mint 11 milliárdot költöttünk majonézre az említett 12 hónapban. Hasonlóan a ketchuphoz, a majonéz piaca is meglehetősen koncentrált: a forgalom közel fele (47 százaléka) a 2500 négyzetméternél nagyobb, 29 százaléka a 401–2500 négyzetméter területű üzletekben realizálódik.

A mustár kiskereskedelmi forgalma 2020 decembere és tavaly november között, ez előző év azonos időszakához viszonyítva minimálisan csökkent, így közel 5 milliárd forintot tett ki. Ahogy értékben, mennyiségben is visszaesés figyelhető meg: közel 5 millió kilogramm mustárt vásároltunk, az előző év azonos periódusához hasonlítva ez 6 százalékos csökkenést jelent. Az értékbeli forgalom a következőképp oszlott meg a csatornák között. 44 százalék a 2500 négyzetméternél nagyobb boltokban realizálódott. Ezenkívül még a 401–2500, illetve a 201–400 m2 területű üzletek hasítanak ki jelentős részt az eladásokból: 27, valamint 15 százalékot.

Továbbra is a normál termékekre nagyobb a kereslet, ha ezekről a szószokról van szó. A light termékvariánsok csak a majonéz esetében tudtak jelentősebb részesedést elérni, ott 13 százalékot hasítanak ki a piacból. Ízesítés tekintetében a hagyományos, extra íz nélküli termékek adják mindhárom kategória forgalmának oroszlánrészét. A ketchup forgalmának ugyanakkor egytizedét teszik ki a csípős ízesítésű variánsok.

Kiszereléseket tekintve a legtöbb fogyasztó a műanyag flakonos termékeket választja, a tubusos variánsok tartják a második helyüket mindhárom kategória esetében. //

 

 

Leginkább a majonézre hatnak az ünnepek

A 2021 novemberi MAT-számok alapján a ketchupból, mustárból és majonézből álló nedves ételízesítők volumene szinte alig változott előző azonos időszakhoz képest. Egyedül a mustárnál látunk 4 százalék csökkenést. Bár a karácsonyi és a húsvéti szezon mindhárom termék forgalmát megdobja, a majonéz népszerűsége veretlen az elmúlt 2 év távlatában. Az év többi időszakában jellemzően a ketchup volumene erősebb, igaz, átlagban kevesebb háztartás vásárolja.

GfK-Growth from Knowledge

Kuntner András-GfK

Vendégszerző:
Kuntner András
business development
manager/retail
GfK

Egy háztartás átlagosan 3-4-szer vásárolt ezekből a termékekből a vizsgált 12 hónap alatt, alkalmanként átlagosan ketchupból 0,72 kg-ot, majonézből 0,55 kg-ot, mustárból pedig 0,45 kg-ot. Ha kicsivel is, de a három termék közül a ketchup részesedése tudott nőni 0,5 százalékponttal, míg a mustár ugyanennyivel csökkent az azt megelőző időszakhoz képest.

A gyártói és a kereskedői márkák mennyiségi megoszlása a ketchup esetében szinte fele-fele arányú, míg a majonéz esetében 52-48 százaléka mustár esetében 56-44 százalék a gyártói javára. Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy a két szegmens árkülönbsége miatt a háztartásonkénti költés a gyártói márkákra jóval nagyobb. Míg a márkázott ketchup átlagára 1 kg esetében 1074 Ft volt, addig a kereskedelmi márkáé csak 493 Ft. A majonéznél 1,8-szoros míg a mustárnál kétszeres különbség látszik.

A háztartások összetételét elemezve elmondható, hogy amíg a fiatalok és a gyermekes családok inkább a ketchupot részesítik előnyben, az idősebb korosztály továbbra is nagyobb arányban mustárpárti.

A húsvéti és karácsonyi (szilveszteri) sütés-főzés kellékeként az elemzett dresszingfajták penetrációja is szezonalitást mutat. A decemberi szezon leginkább a majonéz és a mustár esetében kiemelkedő: míg egy átlagos hónapban a háztartások kevesebb mint negyede vásárol majonézt és kevesebb mint ötöde mustárt, decemberben a penetrációjuk közel 40, illetve 30 százalék.

Napjainkban egyre fontosabb a fenntarthatóság, mint pl. a környezetbarát csomagolások kérdése. A ketchup és a majonéz szinte teljes egészében műanyag csomagolásban kerül a családok asztalára, a mustároknál az arány már jóval kisebb, de a három kategória műanyag csomagolásaiból összességében így is közel 31 millió(!) db landol a kukában (jobb esetben újrahasznosításra). //

Kapcsolódó cikkeink