Ízek kavalkádja

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 10. 02. 18:47

Kovács Alfréd váci cukrász alkotása, a „Mákvirág” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Novák Ádám és Csonka László szegedi cukrászok nyerték a „Zöld málna” fantázianevű kreációval.

A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható.

A 2024. évi versenyt a „szuperélelmiszer” témakörben hirdette meg a cukrász ipartestület, hogy a gazdag beltartalmi értékekkel rendelkező magyar alapanyagokra hívják fel a figyelmet. Új, kreatív tortákat vártak, amelyek jellegzetes, meghatározó ízeit hazai, „szuperélelmiszernek” számító alapanyagok alkotják: bogyós gyümölcsök, különleges gabonák, olajos magvak, zöldségek.

A nevező cukrászok kreativitását dicséri, hogy az összes kötelezően választható, illetve szinte mindegyik javasolt alapanyag szerepelt a nevezett tortákban, különböző kombinációkban. Különösen népszerű volt a cékla, a sárgarépa, a mák, a sütőtök, az áfonya és a dió felhasználása.

2024 tortája a Mákvirág

A Mákvirág torta, amely a mákos tészta, fekete ribizli és a nagymama süteményeinek emlékét idézi, fehér csokoládé krémmel, mandulalisztes mákos piskótával, fekete ribizli réteggel és fekete szezámmag grillázzsal készült. Készítője, Kovács Alfréd (Édes Vonal cukrászda, Vác) a világ „legmákosabb” emberének érzi magát; a torta friss süteményt kínáló nagymamáját idézi meg. Mák, mákolaj, fekete ribizli és fekete szezám: külön-külön is csodálatos alapanyagok, nem csak az évszázadok óta ismert gyógyhatásuk miatt, de ízvilágukban is. Ebben a tortában harmonikus összhangba kerül a krémes-lágy textúra a ropogós réteggel, míg az édes és a fanyar ízek is tökéletesen kiegyensúlyozzák egymást.

A győztes Kovács Alfréd Erdélyi Balázs elnöktől vehette át az oklevelet

A második helyezett a Fodor Sándor (Habcsók Cukrászda, Budapest) által készített „Rigófütty” lett, míg a harmadik helyen a „Fekete gyöngy”, Novák Ádám és Domonkos Noémi (REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) alkotása végzett.

A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese, a Zöld Málna torta (Novák Ádám és Csonka László, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, Szeged) a zöld pisztácia mousse, málnazselé és rózsavíz kombinációjával nyújt különleges ízélményt, melyet fehér csokoládé és szárított rózsaszirmok tesznek még egyedibbé. //

Ünnepi torta

Augusztus 19-én és 20-án igazi győztes cukrászcsapat, a két jelenlegi és két korábbi nyertes kínálta az ország idei legjobb tortáit a Magyar Ízek Utcája rendezvényen.

Magyar Ízek „utcarészlet”

A kis „cukrászválogatott”, akik összesen 9 díjat jegyeznek, a következő csapatokból állt össze:

– Kovács Alfréd, a Magyarország Tortája verseny idei nyertes cukrásza – Édes Vonal Cukrászda, Vác

– Novák Ádám és Csonka László, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny idei győztes cukrászai – REÖK Kézműves Cukrászda és Kávéház – Szeged

– Gyuris László cukrászmester, a Magyarország Cukormentes Tortája verseny kétszeres győztese – Virág Cukrászda és Kávéház, Szeged

– Zila László mestercukrász, feltaláló, a Magyarország Tortája verseny négyszeres– és a Magyarország Cukormentes Tortája verseny első győztese – Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda, Budapest

A két nap alatt a Magyar Ízek Utcáján közel 35 ezer szelet fogyott az idei nyertes tortákból, mindkét torta óriási sikert aratott.

A szakma életében fontos szerepet játszik a verseny: a győzteseknek szakmai elismerést hoz, a vendégek pedig különleges élményekkel lesznek gazdagabbak. //

Kapcsolódó cikkeink