Ízek egy füst alatt – grillszezon 2023
Habár az ár a fűszerek, dresszingek piacán is sok mindenre rányomja bélyegét, mégis vannak ígéretes, innovatív termékkörök. Ilyen például a folyékony pácok szegmense. De minden kategóriára igaz: az erős márkák átgondolt innovációkkal és következetes, célcsoportra szabott marketinggel optimistán nézhetnek az idei grillszezon elé.
Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható
A fűszerek értékben dinamikus tavalyi növekedése mögött sajnos itt is az infláció áll. A fogyasztók árérzékenysége nőtt, és a kiskereskedelmi csatornák közül legolcsóbb beszerzési helyként a diszkontok profitáltak ebből a jelenségből.
– Mivel a monofűszerek továbbra is alapélelmiszernek számítanak, ezek piaca kevésbé sínylette meg a fogyasztói „racionalizálást” – mondja Szűts Ágnes, a Kotányi Hungária Kft. marketing managere. – A fűszerkeverékek forgalmán azonban már jobban látszott, hogy bizonyos fogyasztói körök kevesebbet tettek belőlük a kosaraikba, spórolási megfontolásból.
Bazsó Rita, az Univer Product Zrt. marketingvezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a diszkontok térhódításában kulcsszerep jut a saját márkáiknak, amelyekről a fogyasztók sokszor nem is tudják, hogy az adott üzletlánc márkái.
– A gyártói márkák számára ebben a csatornában az in-out akciók hatásosak. Az Univer számtalan ilyen akciónak részese – mondja Bazsó Rita. – A promóciós értékesítés mindig jót tesz a forgalomnak, de meg kell találni a helyes arányt, és a megfelelő időzítés is fontos. Azt is figyelembe kell venni, hogy melyik értékesítési csatornán belül milyen lehetőségek vannak.
A kereslet élénk, de a vásárlók megfontoltabbak
A Kalocsai Fűszerpaprikánál azt tapasztalják, hogy megnőtt az igény a kisebb kiszerelések és a kisebb beltartalmi értékkel bíró, azaz olcsóbb termékek iránt.
– Az online rendeléses-kiszállításos vásárlások a statisztikák szerint továbbra is élen járnak, ezért megnőtt a reklámok jelentősége, mivel sokszor ez alapján döntenek a vásárlók – teszi hozzá Hegedűs Zoltán, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kereskedelmi igazgatója. – Viszont, úgy gondolom, erre az energiaköltségeik következtében minden cégnek csökkentek az anyagi keretei. Jelenleg nem belistázási időszakot élünk – már akkor is örülünk, ha a korábbi termékeink mindegyikét benntarthatjuk az áruházakban!
Aminek viszont mindenképpen lehet örülni, hogy a számtalan külső probléma sem vetette vissza a grillszezonos termékek iránti keresletet, állapítja meg Csicselyné Biró Henrietta, a Thymos Hungária Kft. kereskedelmi igazgatója.
– Ez köszönhető annak is, hogy a lelkesedés a saját magunk által készített ételek iránt nem hogy csökkent volna, inkább sok háztartásban a mindennapok részévé vált – hangsúlyozza. – De az is elképzelhető, hogy mindezt a sok ránk zúduló váratlan és kilátástalannak tűnő helyzetet ellensúlyozni akarjuk a családdal, barátokkal közösen eltöltött idővel, élvezni az „otthon ˝ átölelő édes érzését!
Stabil a helye a dresszingeknek az asztalon
Folyékonyabb „vizekre evezve” a dreszszingek piacán az Unilever nagyobb visszaesésre számított 2022-ben (különösen a második félévet tekintve), mint amekkora aztán valójában bekövetkezett.
– Értékben dupla számjegyű növekedéseket konstatáltunk, de erre a szintén dupla számjegyű áremelkedések alapján számítottunk is. Ugyanakkor a mennyiségi eladásokban csupán minimális visszaesést láttunk – jelzi Plánk Anita, az Unilever Magyarország nutrition strategy leadje. – Ez azt mutatja számunkra, hogy a dresszingek olyan alapvető élelmiszerek, melyek továbbra is nagyon sok háztartás asztalán ott vannak. A dresszingpiac potenciálját mutatja az is, hogy a ketchup és grillszósz kategóriák penetrációja még nőni is tudott 2021-hez képest.
Az Unilever az értékesítési csatornákat tekintve a diszkontok, valamint az ún. „független” kisboltok erősödését érzékeli, valamint ezek mellett az e-keresedelem bővülését. Egyre lényegesebb szempont a jó ár-érték arány, illetve a kényelem is.
– Valóban sok bizonytalanságról beszélhetünk a piacon, de mivel cégcsoportunk kiemelt figyelmet fordít a minőségi és biztonságos beszerzési folyamatok működtetésére, így mi nem érzékelünk semmilyen akadályt, amely zavarná az értékesítési tevékenységünket – tájékoztat bennünket Bruszt László, a Lacikonyha Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. – Az idei grillszezonban is jó eredményekre számítunk, hiszen a folyékony pácaink egyre növekvő népszerűségnek örvendenek. Elértük azt a pontot, amikor kellően sok vásárló próbálta már ki, és rendszeresen újra és újra megvásárolja és ajánlja ezeket a pácokat.
A Maresi Foodbroker Kft. több mint egy évtizede hivatalos disztribútora a Kikkoman szójaszószoknak, és ez idő alatt eddig minden évben növekedett az eladás.
– A tavalyi évben a teljes szójaszósz kategória csökkent volumenben. Ez volt az első év, amikor az értékesített mennyiség a mi esetünkben is stagnált – árulja el Kovács Barbara, a forgalmazó Maresi Foodbroker Kft. junior brand managere.
2022-ben a szójaszósz polci ára is jelentősen emelkedett, így a 2023-as év elején már szemmel látható mennyiségi csökkenés tapasztalható, fűzi hozzá. A promóciós értékesítés így kulcsfontosságú szerepet kap.
– A szójaszósz esetében egyelőre kifejezetten a grillszezon az, ahol nagy potenciált látunk – jelzi Kovács Barbara.
Füstölt újdonságok
Lássuk, milyen innovációkkal készülnek a cégek az idei nyárra!
A Kotányi Hungária Kft. minden évben jelentkezik újdonságokkal.
– A tavaly kezdett arculati frissítés utolsó hullámaként az idei szezonra megújul saláta-fűszerkeverékeink csomagolása – informálja lapunkat Szűts Ágnes. – Ínycsiklandó termékfotókkal és megkülönböztető színkódolással segítünk a fogyasztóknak választani a termékeink közül, melyeket 8-féle változatban kínálunk.
Napjaink trendje a füst, amely a Kotányi termékfejlesztési munkáját is befolyásolja. Füstölt paprikájuk már évek óta van, mellé az elmúlt években vezették be füstölt só és bors termékeiket.
– Idén rafinált, füstölt só, illetve bors felhasználásával készült, malomba zárt mixekkel készülünk a grillszezonra – árulja el a marketing manager. – Az Ötbors keverék füstölt borssal, valamint Chili és Fokhagyma mixek füstölt sóval hamarosan a boltok polcaira kerülnek. A termékek teljesen természetes módon készülnek, a füstölt bors például egyedi ízét a hét napon át tartó bükkfán való füstölésből nyeri.
A szezon legnagyobb dobása, hogy a Kotányi kirándul a saját kategóriáján túlra is, és fűszerei egy kollaboráció keretében grillsajtokba zárva is megjelennek – köztük a legújabb füstölt borsos keverék is.
A grillszezonban a szűken vett kategórián túli kommunikációval is erősítenek: a Kotányi fűszerekkel készült grillsajtok promótálásával. A kollaborációs és saját termékek megismertetését jól ismert séfek és gasztroinfluencerek segítségével támogatják a közösségi médiában.
Erős kezdés, Erős folytatás
Az Univer tavaly nagyon sikeresnek bizonyult újdonságokkal lépett a piacra: az Erős Pistás szószok – majonéz, ketchup és fokhagymakrém – listázása, értékesítése nagyon jól indult. Ehhez hozzájárulhatott az a trend is, miszerint a csípős ízek egyre nagyobb teret hódítanak a gasztronómiában.
– Idén is optimisták vagyunk a nyári szezont illetően – szögezi le Bazsó Rita. – Fenti újdonságaink kampányának újabb szakaszára készülünk tavasszal, és a trade marketingben is hozzátesszük a szükséges eszközöket.
Marketingmix tekintetében úgy látják, a TV továbbra is kihagyhatatlan. Emellett a fiatalok megszólítására továbbra is az internet a leghatékonyabb csatorna.
– Marketingeszközök terén egyébként minden újdonságra nyitottak vagyunk: mindent kipróbálunk, és ha jól teljesítenek, hosszú távon beépítjük azokat a kampányba – jegyzi meg a marketingvezető.
Az étkezés öröme
Az Unilever a majonéz és grillszósz kategóriákban jelenik meg újdonságokkal.
– A 2023-as év kiemelt szerepet fog betölteni a Globus életében – tudjuk meg Plánk Anitától. – Folytatva a márka újrapozicionálását (amit már 2019-ben elkezdtünk az „Aminek megadom magam” kampánnyal), idén egy új, küldetésvezérelt kommunikációs koncepcióval debütálunk, továbbra is lokális fejlesztésű kreatív anyagokkal. A középpontban az étkezés öröme és fesztelensége áll majd, amit meglepő és hatásos módon mutatunk be, egyedi és szórakoztató személyiséget adva a márkának. A kommunikációs csatornákat tekintve TV-kampánnyal, valamint digitális és bolti támogatással is tervezünk.
Folyékonyan növekednek
A Thymos igen széles termékpalettával készül a melegebb hónapokra, a termékvonalon éppúgy vannak Marco Polo és Thymos márkanév alatt folyékony fűszerpácok, mint fűszermalmok, fűszerkeverékek, fűszersók, de megemlíthetjük az igen kedvelt Thymos 50 g kiszerelésű Pirított hagymát is.
– A kiszereléseket tekintve egyre többen vásárolják a családi Big Pack kiszereléseket – mondja Csicselyné Biró Henrietta. – A nagy kiszerelések iránti növekvő érdeklődés már a folyékony fűszerpácok esetében is érezhető volt az elmúlt évben, hiszen a 3 kg húshoz elegendő, 150 g kiszerelésű pácokból közel 20%-kal többet adtunk el, mint az előző szezonban.
A cégnél húsvét után már a grillszezonos termékek promócióin, hirdetésein lesz a fókusz.
– A partnereinknél egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az online felületeken és social media területén alkalmazott hirdetések, így részt veszünk az általuk szervezett virtuális ankétokon is, de nem maradnak el a vásárlásokat ösztönző promóciók és bolti másodlagos kihelyezések sem – sorolja a kereskedelmi igazgató.
Megújulás ízfokozók nélkül
A folyékony fűszerpácok iránti érdeklődés növekedését emeli ki Bruszt László is a Lacikonyha Magyarország részéről:
– Lassan, de biztosan változik az általános fogyasztói hozzáállás is ezekhez a termékekhez. Ahogyan a folyékony fűszerpácok egyre több üzletben érhetők el az országban a hivatalos szezonon kívül, úgy egyre jobb eredményeket érünk el ezekre a termékekre. Nem törvényszerű, hogy például a fűszerpácokat csak a grillszezonban használjuk, tökéletes ízesítők bármelyik évszakban. A fogyasztók egyre inkább felismerik ennek a lehetőségét.
Tavaly tovább bővítették Ízmester folyékonypác-kínálatukat, s a 2022-ben piacra dobott tarkaborsos és mustáros pácokkal a portfólió immár 9 tagúra bővült.
– Idén a jól bevált és szeretett recepteket fejlesztettük tovább, és ízfokozómentes változatban újítjuk meg valamennyit a nyári szezonban – tekint előre az ügyvezető igazgató. – Egyúttal kevesebb festéket tartalmazó, környezetbarátabb kartonokkal fogjuk ezeket a termékeket forgalmazni.
A bolti kommunikáció mellett kiemelkedő fontosságú számukra a digitális felületeken a social media kommunikáció, Facebookra, valamint Instagramra szabott egyedi termékbemutatókkal, edukációs mini kampányokkal és rendszeres aktivitásokkal a rajongói oldalaikon.
Előtérben az edukáció
A Maresi Foodbroker a Kikkoman szójaszósznál a tavalyi év folyamán kezdett el arra fókuszálni, hogy bővítsék a lehetséges felhasználási módokat, és a fogyasztók elvonatkoztassanak attól, hogy szójaszószt csak ázsiai ételekhez lehet használni, vagy épp fordítva: ha valamibe szójaszósz kerül, akkor az ázsiai étel lesz.
– Így tavaly egy grillpromóciót szerveztünk, ugyanis a szójaszósz egyik legegyszerűbb felhasználási módja a húsok pácolása – idézi fel Kovács Barbara. – Természetesen egyetlen aktivitás nem tesz csodát, ahhoz, hogy elérjük a célunkat, hosszú és kitartó edukációra lesz szükség, ami iránt elkötelezettek vagyunk. Ezt fogja tükrözni az erősebb online jelenlét is idén.
A Kikkoman természetesen érlelt szójaszósz 250 ml-es kiszerelése egyelőre toronymagasan vezeti az eladásokat, de, amennyiben a fogyasztók az árak miatt elkezdenek lejjebb váltani, vannak a tarsolyban alternatív kiszerelések is mind csomagolás, mind méret tekintetében. A 2023-as évre vannak új termékjavaslatok, azonban jelenleg azt látják a cégnél, hogy a piac inkább az alaptermékekre fókuszál.
– Idén jelentős változás várható a Kikkoman márka marketingaktivitásainak tekintetében, ugyanis végre elindul a magyar nyelvű Instagram-oldal – jelenti be a junior brand manager. – Az egyszerűbb receptekkel kezdve fogjuk edukálni a követőket, ismertetjük a szójaszósz használatának előnyeit, az umamit mint ötödik ízt, és hogy hogyan lehet természetesen fokozni az ételeink ízét szójaszósz segítségével. Ebben a küldetésben Görbe Palkó influenszer is segítségünkre lesz.
Felértékelődő partnerkapcsolatok
Hegedűs Zoltán, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. kereskedelmi igazgatója némiképp borús az idei szezon tekintetében:
– A grillszezon érkezésétől nem várok csodákat. Az áruházakban gyakran csak lézengenek a vásárlók, emellett jól megnézik, hogy mire költenek, így a grillezés, mint családi extra program, szerintem az idei nyáron háttérbe szorul, illetve a grillezők jobbára megoldják majd az általánosan használt, hagyományos nedves ételízesítők (ketchup-mustár-majonéz) és mindig kéznél lévő fűszerek (só, bors, paprika és egyéb növényi szárítmányok) otthoni mixeléseivel.
A cég idén is igyekszik részt venni partnerei saját márkás programjaiban, mivel emellett párhuzamosan lehetőségük nyílik brandtermékeik értékesítésére is. Emellett igény esetén rugalmasan átállnak a kért méret- és beltartalom-csökkentésekre.
– Marketing terén főleg az adott lánc saját maga által szervezett promócióit támogatjuk – jelenti ki Hegedűs Zoltán. – Partnereink zöme működik online módon is, saját elképzeléseinek és főként kereteinek megfelelő kommunikációs csatornákon, így cégünk jellemzően csak új termékek bevezetése esetén szervez önálló promóciót.
Milyen lesz az idei nyár?
Az idei szezon kilátásaival kapcsolatban a piaci szereplők nagy része óvatos optimista.
– Az idei évre nehéz jósolni, mert egyrészt a fogyasztók továbbra is, megfontoltabban vásárolnak, ugyanakkor már a gazdagabb fogyasztók is megjelennek a diszkontokban, ráadásul a klasszikus szezonok – húsvét, karácsony – keresleti csúcsai is laposodnak. Ezért aztán nem lehet a korábbi tapasztalatok alapján tervezni – állapítja meg Szűts Ágnes a Kotányi részéről.
Ami azonban az előző évek alapján kijelenthető, teszi hozzá a marketing manager, hogy a grillszezon nagy potenciált tartogat a fűszerek számára is: bizonytalan időkben legalább az otthon, de mégis szabadban elkészített ételek nagy népszerűségnek örvendenek.
Az Unilevernél az idei évre folytatódó értékbeli növekedéssel terveznek, minimálisan növekedő/stagnáló volumenek mellett. Plánk Anita több érvet is felsorol várakozásaik alátámasztására.
Ott van rögtön a magyar háztartások ragaszkodása a megszokott ízekhez. Aztán anyagi okokból hozhatnak olyan döntést a háztartások, hogy csökkentik az étterembe járás gyakoriságát, ami megnöveli az otthoni főzések és étkezések számát, ezáltal pedig a dresszingek használatát is. Abban szintén lehet bízni, hogy a családi összejöveteleknek (és étkezéseknek) továbbra is kiemelkedő szerepe lesz.
– Válságos időszakban az emberek életében felértékelődik a biztonság, bizonyosság fogalma, így megbízható, ismert márkákat keresnek, kevésbé kísérleteznek újdonságokkal. Azok a márkák tudnak fennmaradni hosszú távon, amelyek erős márkaértékkel rendelkeznek – szögezi le az Unilever Magyarország ideation leadje. //
Kapcsolódó cikkeink
Az Unilever 75 millió euró értékben fektet be Nyírbátorban
Új termékkategória és világszerte ismert szépségápolási márkák gyártási tevékenységét hozza…
Tovább olvasom >Díjeső a 15. POP versenyen
Ötödik alkalommal nyerte el a Coca-Cola HBC nevezése az „Év…
Tovább olvasom >Signature 40 újra – Szintet lépett a Signature Platform: elindult a Signature Alumni Club
2024-ben soha nem látott magaslatokra ért a Signature 40 lista.…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >