Itt az ideje a napraforgóállomány védelmének

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 27. 11:00

Egyre több helyen jelennek meg a fehérpenészes rothadás, a szklerotiniás fertőzés primer tünetei; így most van itt az ideje a napraforgó gombaölő szeres állományvédelmének, amely jó hatékonyságú – közölte a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára az MTI érdeklődésére.

napraforgo

Aponyi Lajos emlékeztetett: a májusi és a júniusi bőséges csapadék hatására embernyi magasságúra nőtt a napraforgó. A csillagbimbós növények érzékeny stádiumban vannak, amikor egyre több helyen jelennek meg a fertőzés tünetei.
A fertőzés hatására elhalnak a növények gyökerei és a gyökérnyaki rész. A betegség elzárja az edénynyalábot, és hervadásos tüneteket okozva, a fertőzött egyedek pusztulását okozza a kórokozó. Jellemzően egymás mellett több növényt is képes megfertőzni a gomba.
A legjobb védekezési megoldás a napraforgó vetésváltásos termesztése, melynek során csak 4-5 évente vetik ugyanarra a területre napraforgót. A főtitkár felhívja a figyelmet: sokan elfelejtik, hogy az őszi káposztarepce is ugyanolyan fogékony a betegségre, tehát a vetésváltás tervezésekor ezt is figyelembe kell venni.
A fehérpenészes rothadás megjelenése mellett a zárt és szinte folyamatosan párás növényállomány kedvező feltételeket teremt más, szárfoltosságot előidéző betegségeknek. Eltérő színű és formájú foltokat okoz a napraforgó szárán a diaportés, a fómás,az alternáriás és a makrofominás megbetegedés, sőt sebzéseken keresztül adottak a feltételek a szürkepenészes rothadás megjelenésének is.
Különösen veszélyes a helyzet ott, ahol a nyári viharokat jégverés is kísérte, mert a jégverés miatt keletkezett sebeken át a kórokozó könnyedén megfertőzi a napraforgót. A főtitkár figyelmeztet: a primer szklerotiniás fertőzés során az elhalt növényeken keletkező szkleróciumokból fog majd kiindulni a másodlagos vagy szekunder növényfertőzés. Ez már a napraforgó más részeit, a szárat, virágzatot, termést is képes megbetegíteni. Ez pedig súlyos veszteséget okoz a napraforgó- és a repcetermelőknek. A betegség már az ország számos pontján megjelent. Erre figyelmeztetett Sebestyén István, a Kwizda Agro Hungary Kft. növényvédelmi szakmérnöke is.
A cég összegzése szerint a legnagyobb veszélyben az olajos növények vannak. Ezeket tavaly mintegy 900 ezer hektáron termesztették Magyarországion; a napraforgót 625 ezer hektáron, a repcét pedig 225 ezer hektáron.
A repcében száraz időszakban is legalább 10-15 százalékos a fertőzöttségi szint betakarítás előtt, ami esős években akár 40-100 százalékig is emelkedhet. Csapadékos szezonban a napraforgónál akár teljes táblákat, vagyis a termés 100 százalékát is elpusztíthatja. Ez a tavalyi termésadatok alapján, a járványos évekre jellemző 40 százalékos terméscsökkenéssel számolva a repcetermelésben 26 milliárd forint, a napraforgónál 67 milliárd forintos veszteséget is jelenthet országosan – olvasható a Kwizda Agro Hungary Kft. közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink