Ismét szállíthat Magyarország marhahúst és húskészítményeket Szaúd-Arábiába

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 04. 19. 11:19

Tizenhat év után ismét lehetővé vált, hogy Magyarország marhahúst és marhahús-készítményeket szállítson Szaúd-Arábiába, a közel-keleti ország március végétől nyitotta meg kapuit a magyar termékek előtt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel szerdán.

marha

A tájékoztatás szerint az öböl menti ország hatóságának szakértői 2016 áprilisában végeztek helyszíni ellenőrzést Magyarországon, ennek eredményeképp a magyar hatóság, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatásköre lett a szaúdi exportra való jogosultság odaítélése. Hozzátették, hogy a kedvező döntés a magyar hatóságnak az ország állategészségügyi helyzete javításáért végzett munkájának elismerése.
Szaúd-Arábia meghatározó importőr a termékkörben, 2016-ban 178 ezer tonna marhahúst importáltak, így a tilalom feloldása komoly lehetőség a hazai vállalkozások számára. A 2016-ban végzett ellenőrzésen részt vett vállalkozások adatait az FM már továbbította a szaúdi hatóságoknak a regisztráció mielőbbi befejezése érdekében.
A kormány kiemelt célja, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket teremtsen. Ennek szellemében a feldolgozott termékeket követően az élő szarvasmarhák exportkorlátozásának feloldása érdekében újabb szaúdi delegációt fogadtak az év elején a magyar szakemberek. A látogatás eredménye az előzetes információk szerint hasonlóan kedvező kimenetelű lesz – áll az FM közleményében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink