Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden
Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember 1-jétől, melyre sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.
A háromnapos gasztronómiai seregszemlén mindenki megkóstolhatja a hungarikum címet elnyerő tiszai halászlevet – mondta az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács. Elárulta azt is, a kiváló szegedi halászlé titka, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.
A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. A nyolcvan csoport bográcsai megtöltik a Tisza-partot.
A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, ezek közül a legnagyobb 3500 literes. A térség más halászcsárdái a jellegzetes „szögedi hallé” mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket.
Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyűjtemény a hétfőn nyíló tárlaton az 1970-es-80-as évek híres szegedi éttermeinek halételkínálat mutatja be. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, sárkányhajó-fesztivál, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja majd.
A fesztiválhoz több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik. Ezek közül a leglátványosabbnak a Szegedi Dóm Rotary Club gumikacsa versenye ígérkezik a Tiszán. A bevételből az egyik forgalmas szegedi útkereszteződést szerelik fel a vakok és gyengén látók közlekedését segítő hangjelző szerkezettel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Karácsonykor esszük meg az éves halfogyasztásunk 35-40 százalékát
Bár a hazai táplálkozás szerint hetente legalább egyszer halat kéne…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Trade magazin idén is megkérdezi az Olvasói véleményét a karácsonyi tv-reklámokról! Szavazzon Ön is!
A közönségszavazás 2024. december 12. és 19. között zajlik. 🎁…
Tovább olvasom >FRUIT LOGISTICA 2025: Számos innovációval várja az érdeklődőket a kiállítás
A nemzetközi gyümölcs- és zöldségkereskedelem képviselői 2025-ben ismét Berlinben találkoznak.…
Tovább olvasom >EuroCIS 2025: Komoly érdeklődés mutatkozik a kiskereskedelmi technológia szakvására iránt
Az Amazon és a TikTok nemrég egy olyan megállapodást kötött,…
Tovább olvasom >