Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden
Ismét Nemzetközi Tisza Halfesztivált rendeznek Szegeden szeptember 1-jétől, melyre sok ezer vendéget várnak Magyarországról és a határon túlról.
A háromnapos gasztronómiai seregszemlén mindenki megkóstolhatja a hungarikum címet elnyerő tiszai halászlevet – mondta az esemény programját bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács. Elárulta azt is, a kiváló szegedi halászlé titka, hogy többféle hal csontját fölhasználva alaplevet készítenek, melybe alapos passzírozást követően főzik bele a filézett halat.
A pénteken délután szórakoztató programokkal kezdődő rendezvény második napján, szombaton az újszegedi Partfürdőn amatőr- és mesterszakácsok, családi- és vállalati csapatok, a politika, a közélet és sport prominens személyei vállalkoznak arra, hogy bemutassák halászléfőző tudományukat. A nyolcvan csoport bográcsai megtöltik a Tisza-partot.
A folyó szegedi oldalán a rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított óriásbográcsaiban készíti el a hallét, ezek közül a legnagyobb 3500 literes. A térség más halászcsárdái a jellegzetes „szögedi hallé” mellett sült harcsával, süllővel, keszeggel, haltepertővel, pontypatkóval és harcsapaprikással várják az ínyenceket.
Hagyomány, hogy a szegedi Somogyi-könyvtár kiállítással kapcsolódik a gasztronómiai fesztiválhoz, idén a közgyűjtemény a hétfőn nyíló tárlaton az 1970-es-80-as évek híres szegedi éttermeinek halételkínálat mutatja be. A közönséget könnyű- és népzenei koncertek, sárkányhajó-fesztivál, gyermekprogramok és tűzijáték szórakoztatja majd.
A fesztiválhoz több jótékonysági kezdeményezés is kapcsolódik. Ezek közül a leglátványosabbnak a Szegedi Dóm Rotary Club gumikacsa versenye ígérkezik a Tiszán. A bevételből az egyik forgalmas szegedi útkereszteződést szerelik fel a vakok és gyengén látók közlekedését segítő hangjelző szerkezettel. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Csökkent a tógazdasági haltermelés volumene Magyarországon
A magyarországi tógazdasági haltermelés volumene 2023-ban 19 673 tonna volt,…
Tovább olvasom >Nébih: javuló eredmények a Tisza-tavi nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen
Június utolsó hetében a Tiszta-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizte a Nemzeti…
Tovább olvasom >Bezár a Michelin által ajánlott Laurel Étterem Budapesten
Öt év működés után bezár a Laurel Budapest, a Michelin…
Tovább olvasom >További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >