Ír ínyencség lett a világ legjobb sótlan vaja
Nem minden vaj egyforma – ezt bizonyítja a világ egyik legrangosabb tejtermékversenye, az International Cheese and Dairy Awards (ICDA), ahol idén a Kerrygold Grass-Fed Unsalted Pure Irish Butter nyerte el a világ legjobb, az Egyesült Királyságon kívül gyártott sótlan vajának járó díjat.
A győztes ír vaj különlegessége, hogy kizárólag fűvel táplált tehenek tejéből készül. Ez az európai stílusú vaj élénksárga színéről, finoman savanykás ízéről és magas vajzsírtartalmáról ismert, ami krémesebb, ízletesebb és különleges állagú terméket eredményez a tipikus amerikai vajakhoz képest.
A sózott vajak kategóriájában a Taste Atlas idei ranglistáján a francia Maison Bordier 4%-os sótartalmú vaj végzett az élen. A prémium kézműves terméket hagyományos módszerekkel, kézzel és fadeszkán gyúrva készítik, így éri el selymes textúráját és gazdag, testes ízét.
A világ legjobb vajai tehát nemcsak alapvető élelmiszerek, hanem valódi gasztronómiai különlegességek, amelyek készítési módjukban, ízvilágukban és minőségükben is messze túlmutatnak a hétköznapi kategóriákon.
Kapcsolódó cikkeink
Feltámadt a túró: újra hasít az amerikai tejipar
Közel húsz éve tartó csökkenés után újra felfelé ível a…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvannak a Fenntarthatóság szimbóluma idei díjazottjai
A Trade magazin hatodszor hirdette meg a Fenntarthatóság szimbóluma pályázatot. A…
Tovább olvasom >Eltérően értelmezi a versenyhivatal vizsgálatainak eredményeit a kereskedelmi szövetség és a versenyhatóság
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH)…
Tovább olvasom >Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >