Innováció a juhágazatban
A bárányhús-fogyasztás fellendülését is várják a kutatók attól az együttműködéstől, amely a juhágazati innováció keretében valósult meg az Észak-alföldi régióban.
Jávor András professzor, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese szerint jelenleg Magyarországon évente egy személy 30 dekagramm bárányhúst fogyaszt. Ez a mennyiség Franciaországban 14 kilogramm, Ausztráliában 34 kilogramm évente. A professzor rámutatott: agrárszakemberek, orvosok, gyógyszerészek támogatják azt az innovációs folyamatot, amelynek eredményeként az úgynevezett funkcionális bárányélelmiszerek alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére.
Állat- és humánkísérletek bizonyítják, hogy a szelénnel, magnéziummal, lizinnel és más alkotóelemekkel kiegészített bárányhúsok biztató eredményeket mutatnak a kardiovaszkuláris terápiában – ismertette Jávor András. A humán kísérletek még folytatódnak, de a professzor szerint akár már ez év végére együtt lehet minden engedély, hogy terápiásan is alkalmazzák a funkcionális bárány-élelmiszereket. Addigra receptkönyvet és étrend-javaslatot is kidolgoznak – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink
További innovációs termékek
MAZZINI PRÉMIUM Air Fryer Sütőpapír
A termék 2-féle formában (kerek és szögletes) és méretben kapható.…
Tovább olvasom >Szafi Life Lisztkeverék Kovászoláshoz 1000 g
Gluténmentes, citromsavmentes, vegán kovász alap, amelynek segítségével citromlé, citromsav, ecet és…
Tovább olvasom >Herbiovit gyógynövényes natúrkozmetikumok
Új dimenzió a gyógynövényes bőrápolásban. A régi, elavult gyógynövényes krémeket…
Tovább olvasom >