Ingadozó munkaerő-állomány
Az MVI évente közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról. A kiadvány alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokra épül, amelyből megismerhető az ágazat 2023-as teljesítménye. A helyzetjelentés rövid összefoglalójának második része forgalmi és HR-kérdésekkel foglalkozik.
A cikk a Trade magazin 2024/10. lapszámában olvasható.
2023-ban a kereskedelmi vendéglátóhelyek forgalmának éven belüli eloszlása lényegében megegyezett az előző évivel, a forgalom mintegy harmada a nyári időszakra (június–augusztus) koncentrálódott – emeli ki Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója a szakstatisztikai elemzésében. – A munkahelyi vendéglátóhelyek esetében az év első felében nagyobb, míg a másodikban arányaiban kisebb forgalmat realizáltak, mint 2022 azonos időszakában.
Ételforgalom és foglalkoztatotti létszám
A koronavírus-járvány előtt a vendéglátóhelyi forgalom mintegy háromnegyedét az ételforgalom tette ki. A korlátozó intézkedések miatt hónapokig csak elvitelre és házhozszállításra lehetett értékesíteni, ezért az ételforgalom súlya számottevően nőtt. 2021 I. negyedévében a forgalomnak már több mint 90%-át az ételforgalom adta, aminek az aránya 16 százalékponttal volt magasabb, mint két évvel korábban. A járványügyi korlátozások feloldásával az ételforgalom súlya csökkent, 2023-ban ennek aránya 79% volt.
2023-ban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágban 179,5 ezer főt foglalkoztattak (mintegy háromnegyedüket a vendéglátásban), ami a nemzetgazdaság egészéhez viszonyítva 3,8%-ot tett ki. Az (I) nemzetgazdasági ágban foglalkoztatottak száma 2022-höz képest 2,4 ezerrel (1,3%-kal), a járvány előtti, 2019. évihez (193,4 ezer) viszonyítva 13,9 ezerrel (7,2%-kal) volt kevesebb. A foglalkoztatottak száma a nemzetgazdaság egészében 0,6%-kal nőtt 2022-höz viszonyítva.
A foglalkoztatottak száma a koronavírus-járvány okozta működési nehézségek miatt jelentősen csökkent, a mélypont 2021 I. negyedévében volt, amikor mintegy 50 ezerrel kevesebben dolgoztak a szektorban, mint 2019 azonos negyedévében. A járványügyi korlátozások feloldásával a foglalkoztatottak száma fokozatosan nőtt, ami 2022 IV. negyedévében meghaladta a járvány előtti, 2019. IV. negyedévi szintet. Ugyanakkor a gazdasági nehézségek és az üzletbezárások hatására 2023 III. és IV. negyedévében csökkent a foglalkoztatottak száma.
A keresetek alakulása
Az (I) nemzetgazdasági ágban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2023-ban 367 ezer forint volt, a fizikai foglalkozásúak 324 ezer, a szellemi foglalkozásúak 497 ezer forintot kerestek. Összességében a havi bruttó átlagkereset – az éves átlagos inflációval közel azonos mértékben – 17%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés ellenére a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete (a szociális ellátás után) továbbra is a második legalacsonyabb volt, a nemzetgazdasági átlag (571 ezer forint) 64%-a.
A vendéglátásban teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 2023-ban 339 ezer forintot tett ki (fizikai 311 ezer; szellemi 454 ezer), amely 17%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban, és a nemzetgazdasági átlag 59%-ának felelt meg.
A havi nettó átlagkereset 2023-ban a teljes nemzetgazdaságban 380 ezer (fizikai 281 ezer; szellemi 471 ezer), a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 244 ezer (fizikai 215 ezer; szellemi 331 ezer) forint, a vendéglátásban pedig 225 ezer (fizikai 207 ezer; szellemi 302 ezer) forint volt.
A felszolgálási díjat is tartalmazó havi bruttó munkajövedelem a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban 396 ezer forint volt 2023-ban, 18%-kal több, mint egy évvel korábban. A bruttó munkajövedelem összege 7,9%-kal volt magasabb az átlagkeresetnél. //
Kapcsolódó cikkeink
Így panaszkodnak a magyar dolgozók generációi – országos kutatás Steigervald Krisztiánnal
Egy átlagos magyar felnőtt a családján és a munkahelyén kívül…
Tovább olvasom >A növényi alapú jövőért felhagy a hústermékgyártással a Gruppo Tonazzo
Az olasz Gruppo Tonazzo bejelentette, hogy az év végéig felhagy…
Tovább olvasom >Az ökológiai gazdálkodás az agrár-fenntarthatóság kulcsa és vezető modellje
Budapesten találkoztak az ökológiai gazdálkodás nemzetközi és hazai szakemberei a…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >