Indul a nagy nyári razzia

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 07. 19. 10:30

Július eleje és augusztus vége között egyetlen boltos sem mehet biztosra: nem tudhatja, hogy az üzletbe belépő személy csupán nyaraló turista vagy az adóhivatal nyári razziájában részt vevő revizor – írja a Magyar Idők. Strandokon, palacsintázókban, fagylaltosoknál, de szállásadóknál és akár Tüzép-telepeken is felbukkanhatnak az adóellenőrök. A hatóság emberei ráadásul a legmodernebb technikával, hordozható számítástechnikai készülékekkel is fürkészik a jogsértőket, a szabálytalanságokat.

langos

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a gazdasági élet résztvevőinek régi kívánságát váltja valóra a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A tisztességesen működő vállalkozások hosszú ideje azt várják, hogy a revizorok feleslegesen ne zaklassák őket, hanem inkább azokat a szereplőket keressék fel, akik gyanúsan tevékenykednek. – Idén az adatok, a kockázatok értékelése után választja ki a hivatal, hogy mely vállalkozásoknál végez ellenőrzést – mondta a Magyar Időknek az adóhivatal szóvivője. Kis Péter András hozzátette: az online pénztárgépet használók közül a revizorok jellemzően azoknál kopogtatnak majd, ahol az előzetes elemzések alapján feltételezhető, hogy nincs minden rendben.

A célpontok kiválasztásakor a NAV-osok a modern technikát is bevetik, és adott esetben hordozható számítógép segítségével keresik meg a problémás eseteket. Hogy ezt miképpen kell elképzelni, arról a szóvivő a közelmúlt két példáját említette. Egyik esetben egy vidéki fagyizó szúrt szemet a hatóság embereinek, így két revizor hordozható számítógéppel a kezében kiment a helyszínre. Az ellenőrök nem léptek be a boltba, csak nézték, hogy érkeznek-e a vevők. Vásárlókból nem volt hiány, az elektronikus rendszer ugyanakkor azt jelezte: a boltos online pénztárgépe nem küld adatokat, a kasszát tehát nem használták. Ezután a NAV-osok is bementek, kértek egy-egy fagylaltot, és miután nyugtát nem kaptak, szankcióval zárult az eset.

– A másik alkalommal Budapest egyik vendéglátóhelye adta a helyszínt – folytatta a szóvivő. Itt az lett gyanús, hogy amíg a tulajdonos az üzletben volt, a pénztárgép szépen csilingelt, ám mihelyt az üzletember kitette a lábát, a kassza néma lett. – Végül kiderült, hogy az alkalmazottak zsebre dolgoztak, amíg a tulajdonos másutt tartózkodott, a pincérek nem ütötték be a tételeket – mondta Kis Péter András.

A mostani razzia alatt a hatóság ellenőrei valamennyi olyan helyen megfordulnak, amelyet a nyaralók, a turisták is gyakorta felkeresnek. Így tehát üdülőhelyeken, vendéglátóegységekben, strandokon, esetleg nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken jelenhetnek meg a revizorok. De a NAV-osok a lángossütőknél, a palacsintázókban, a fagylaltosoknál és a zöldség-gyümölcs árusoknál is felbukkanhatnak, pontosan úgy, mint a piacokon, a szállásadóknál vagy a rendezvényszervezőknél. Alkalomadtán pedig akár a Tüzép-telepekre is betérhetnek a hatóság emberei.

– Az ellenőrök nemcsak hivatali időben, hanem munkaidőn kívül, de akár hétvégén is végezhetnek vizsgálatokat – hívta fel a figyelmet Kis Péter András. Hozzátette: Budapesten ugyanúgy lesznek ellenőrzések, mint a Balaton partján vagy más, turisztikailag látogatottabb helyeken, például vásárokon, esetleg kitelepülések idején. A cél elsősorban a szabálytalankodók kiszűrése, emellett a vásárlók, a tisztességes vállalkozók és az állami költségvetés érdekeinek a védelme. Az adóhivatal nyári látogatásain a legnagyobb hangsúly a nyugták ellenőrzésén, az alkalmazottat bejelentésén lesz, de azt is vizsgálni fogják, hogy a kereskedők számot tudnak-e adni a termékeik, az alapanyagok eredetéről. (magyaridok.hu, Jakubász Tamás)

Kapcsolódó cikkeink