Így alakult a pánik-index a járvány idején a fogyasztás szempontjából

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 03. 31. 14:38

Néhány hét alatt fenekestül felfordult körülöttünk a világ. Hogy mennyire nem tudtuk elképzelni, hogy ilyen megtörténhet, azt a 2020. február elején végzett kutatás is bizonyítja, melyben a járvány veszélyességének akkori megítéléséről kérdeztük a lakosságot. (A Magyar Országos Panelen futtatott országos reprezentatív lakossági megkérdezés, N=527 fő)

Alig másfél hónappal ezelőtt a megkérdezettek 97% már hallott a korona vírusról, de 46% egyáltalán nem aggódott, hogy világméretű járvány alakulhat ki belőle. Ennél is többen, 58% gondolta úgy, hogy ha lesz is járvány Magyarországon, az őt biztosan nem fogja érinteni. Éppen ezért a megkérdezettek fele semmilyen óvintézkedést nem tett megelőzésképpen, 23% pedig csak gondolkodott rajta, hogy esetleg tehetne valamit.

Dorogi Adrienn, senior piackutató, NMS Hungary Kft.

Akik valóban próbáltak készülni a járványra, azok leginkább a vitaminfogyasztásukat növelték meg, vagy tudatosan, már februárban elkezdtek tartós élelmiszerből a megszokott bevásárlásaik során egy-két darabbal többet vásárolni. Arra törekedtek, hogy ha valami épp fogytán volt otthon, azt ne most hagyják teljesen kifogyni.

A járvány március közepén elérte az országot, és a ma már a lakosság is merőben másként gondolkodik. A Magyar Országos Panelen futtatott heti rendszerességű tracking kutatás, a National Pandemic Alarm, 5 különféle mutatón keresztül vizsgálja a társadalom attitűdjét, a hangulat alakulását a kialakult helyzetben. A kutatásban 5 ország vesz részt: Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Bulgária és Magyarország, a kérdőív 3 naponta kerül kitöltésre.

A statisztikák szerint március 18 és 26 között a lakosság járvánnyal kapcsolatos pánik indexe, ami a betegségtől való félelmet mutatja alig emelkedett, de így is magasan, 74,2 ponton áll. 2-4 pontos ingadozás mellett ez az érték a többi országgal összehasonlítva átlagosnak mondható.

A járvány gazdasági hatásaival szembeni érintettséget mérő hatás index egy hét alatt 3,3 ponttal nőtt, 69,2 ponton áll jelenleg. Nálunk jobban csak Bulgáriában tartanak attól, hogy a járvány drasztikusan befolyásolja majd az emberek mindennapi életét, míg jelenleg Csehországban gondolkodnak a legpozitívabban erről az emberek.

A pesszimizmus index azt mutatja meg, hogy a lakosság hogyan vélekedik a világjárvány lefolyásáról, jövőbeli alakulásáról. Ebben hasonlóan gondolkodunk, mint a régió többi országában élők, 63,4 pontnál jelentősebben szintén csak a csehek optimistábbak.

Az államba vetett bizalom index jelenleg a legalacsonyabb, 52,3 pont és kisebb ingadozást mutat. Csehország ebben is kiemelkedik a régióban, a bizalom index értéke náluk 69,1 pont.

A betegséggel való személyes érintettség mutatója, a tapasztalás index viszont egyenlőre alacsony, 3,0 pont, azaz a válaszadók jelentős része még nem ismer olyan személyt, rokont, barátot, kollégát, aki elkapta volna a fertőzést.

A kutatás eredményei folyamatosan nyomon követhetők a kutatás weboldalán: www.nationalpandemicalarm.eu

és itt, a Trade Magazin onlineban is minden héten bemutatjuk majd a legfrissebb eredményeket.

 

Dorogi Adrienn, senior piackutató, NMS Hungary Kft.

Kapcsolódó cikkeink