Igazi hungarikum a mangalica

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 04. 03. 11:20

A mangalica nem tömegtermék, hanem igazi hungarikum, ami egyre több ünnepi asztalra kerül itthon és külföldön – jelentette ki Kósa Lajos, a debreceni mangalica fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön a városban.

mangalica

Debrecen fideszes polgármestere emlékeztetett rá, hogy a rendszerváltás idejére már csaknem kihalt ez az ősi magyar disznófajta, 1990 tavaszán mindössze 198 példány volt az országban, s a tenyésztés újraindítása éppen Debrecenben kezdődött.

Tóth Péter, az idén 20 éves Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke az MTI érdeklődésére elmondta: az országban 170 tenyészetben tartanak mangalicát, a törzskönyvezett tenyészkocák szám a tavalyi 7500-ról az idén 8300-ra emelkedett.

Sok a fiatal és a második generációs tenyésztő, a legnagyobb tenyészetek 50-100 kocával Kelet-Magyarországon vannak, míg a Dunántúlon az 5-10 kocás tenyészetek a jellemzőek – tette hozzá Tóth Péter megemlítve, hogy a hajdú-bihari kabai, illetve tetétleni tenyészetekből rendszeresen szállítanak mangalicát londoni Michelin-csillagos éttermekbe.

Elmondta azt is, hogy a mangalica-ágazat része a nemzeti sertésstratégiának. Jelenleg évente 60 ezer hízót vágnak le, ami a teljes sertésállomány 2 százaléka. Szeretnék elérni 2020-ra a 120-150 ezres vágásszámot, ami a sertésstratégiai célkitűzések megvalósításával az akkori állomány ugyancsak 2 százaléka lesz.

A vágások kétharmada a családoknál történő úgynevezett házi vágás – tette hozzá Tóth Péter. Beszámolt arról is, hogy április 11. és 13. között a debreceni mangalica fesztiválon az ország 12 legjelentősebb mangalicatartója is jelen lesz. A feldolgozott termékek kínálata mellett élő állatokat is megtekinthetnek majd az érdeklődők a város főterén.

Tóth Péter bejelentette: még az idén megalakítják a Mangalicatenyésztők Nemzetközi Szervezetét, amelynek munkájába elsőként a Kárpát-medencében élő mangalica tartókat szeretnék bevonni. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink