IFFA 2025: megmutatta erejét a hús- és fehérjeipar Frankfurtban
Több mint 1000 kiállító és 63117 szakmai látogató részvételével zajlott az IFFA 2025, a hús- és alternatív fehérjeipar vezető nemzetközi szakvására Frankfurtban.

Az IFFA látogatói megtudhatták, mi módon forradalmasítja az automatizálás és a robotika a fehérjefeldolgozást és -csomagolást (Fotó: Messe Frankfurt Exhibition)
A május 3 és 8 között megrendezett eseményre a világ 144 országából érkeztek résztvevők, többnyire (74%) külföldről, sőt Európán kívülről. A rendezvény központi témája az iparág jövője, az automatizáció és a mesterséges intelligencia, valamint az alternatív fehérjeforrások térnyerése volt.
A „Rethinking Meat and Proteins” mottó alatt 52 ország 1019 kiállítója mutatta be az általuk alkalmazott legújabb technológiákat a értéklánc valamennyi szakaszán – a feldolgozástól és csomagolástól kezdve az innovatív összetevőkön át az értékesítésig. A szakvásáron kiemelt szerepet kaptak az AI-alapú megoldások, az automatizáció, valamint a digitális gyártásirányítás, melyek segítenek a munkaerőhiányt áthidalni és a termelést fenntarthatóbbá tenni.
Külön figyelmet kaptak az alternatív fehérjék: a most először saját kiállítási területet kapott World of New Proteins tematika középpontjában a növényi alapú fehérjék, a mikoproteinek és a precíziós fermentáció álltak. Az íz, állag és tápérték tekintetében is új szintet képviselő termékek iránti érdeklődés számottevő volt.
A látogatók 98%-a érezte úgy, hogy a kiállításon elérte kitűzött célját, és 95%-uk elégedett volt a kiállítói kínálattal. Az iparági kilátásokat illetően a válaszadók fele javulásra számít, míg harmaduk stagnálást valószínűsít.
Az eseményprogram is gazdag volt: az IFFA Kitchen élő főzésekkel, kóstolókkal és előadásokkal vonzotta a közönséget, míg a vitafórumok az iparág aktuális kérdéseit járták körül – a laborhús helyzetétől a növényi alapú termékek testreszabásán át a startupok számára a húsalternatívák terén rendelkezésre álló lehetőségekig. Az IFFA Factory azt mutatta be, hogyan segíthetnek az innovációk a munkaerőhiány enyhítésében, míg az irányított Discovery Tours túrák célzottan vezették el a látogatókat a legérdekesebb megoldásokhoz.
A német hentesipar kiemelkedően szerepelt: a minőségi és termékversenyeken mutatta meg a szakma kézműves erejét és a kiváló minőségre irányuló szemléletét.
Az IFFA 2025 így nemcsak az iparág jelenlegi helyzetéről adott átfogó képet, hanem azt is bizonyította: a hús- és fehérjefeldolgozás jövője az intelligens technológiákban, a nyitottságban és az innovációban rejlik.
Az IFFA legközelebb 2028. május 13 és 18 között várja a szakma képviselőit.
Kapcsolódó cikkeink
Rovaralapú élelmiszerek: miért nem váltják le a hagyományos húsokat?
Bár az utóbbi években a rovartenyésztést a hagyományos hústermelés környezetbarát…
Tovább olvasom >Tíz éven belül jelentősen nő az állati eredetű élelmiszerek globális fogyasztása
A FAO és az OECD friss jelentése szerint a világ…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Gulyás Gergely: november 30-ig meghosszabbítják az árrésstopot
November 30-ig meghosszabbítják az árrésstopot – jelentette ki a Miniszterelnökséget…
Tovább olvasom >Szűkebb kört érint a plázastop szigorítása, de így is terhet róhat a kereskedőkre
A Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda friss elemzése szerint a…
Tovább olvasom >Új rekordot döntött a világ instant tésztaleves-fogyasztása – Magyarország stabilan a TOP50-ben
A világ instant tésztaleves-fogyasztása új csúcsra ért: a World Instant…
Tovább olvasom >