Idén többe kerül a karácsonyi menühöz a ponty

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 30. 18:41

Drágult a halak ára, de a fogyasztói árak emelkedése nem nagyobb mértékű, mint az egyéb élelmiszereké. Legolcsóbban közvetlenül a termelőktől szerezhető be a friss hal, azonban az árakban mind az értékesítési hely, mind a feldolgozottság jellege és mértéke, mind a csomagolás vagy tartósítás típusa szerint jelentős eltérések lehetnek. 

Nagyot drágult a ponty (is)

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) több forrásból gyűjt a halak árával kapcsolatos információkat. Havi rendszerességgel gyűjti a Magyarországon termelt fontosabb halfajok termelői (szállítási költség és áfa nélküli) árait országosan húsz, tóparton, telephelyen halat értékesítő releváns piaci szereplőtől. A reprezentativitás érdekében az ország jelentős területéről élő halat felvásárló kereskedők is szerepelnek az adatszolgáltatók között. A havi bontású adatok összesítve, negyedévre átlagolva és egész számra kerekítve jelennek meg. Szintén havi rendszerességgel, illetve húsvét és karácsony előtt további két alkalommal figyeli meg a legnépszerűbb haltermékek fogyasztói árait 2 budapesti és 12 vidéki piacon, valamint 2 nagy, főváros közeli üzletláncban. Emellett az AKI jelenleg három webshop friss haltermékeinek árait rögzíti 2022 óta heti rendszerességgel egy alkalmazás segítségével. Az adatok az AKI Halárak Adatlekérdező Felületén érhetők el a Power BI platform keretében megjelenő vizualizációs diagramokon, és táblázatos formában is letölthetők.

Az AKI adatai szerint az év végéhez közeledve, 2022. október–novemberben a megelőző, III. negyedév áraihoz képest nem emelkedtek számottevően a termelői (tóparti) árak, a tavalyi évhez viszonyítva azonban jelentős drágulás mutatható ki halfajonként. Az áremelkedést elsősorban a megnövekedett takarmányárak, szállítási költségek és elektromosáram-díjak okozták, illetve hozzájárult a csökkenő termelés is, hiszen a halászati ágazatot is komoly mértékben sújtotta az aszály.

Az étkezési ponty tóparti átlagára 2022 utolsó negyedévében 1400 Ft/kg, ami megegyezik az előző negyedév árával, de a tavalyi év azonos időszakához képest 47 százalékos (450 Ft/kg) emelkedést mutat. Az amur ára az előző negyedévhez mérten nem változott és 1200 Ft/kg körül mozog, azonban az elmúlt év azonos időszakának árát 33 százalékkal (300 Ft/kg) haladta meg. A busának kissé csökkent – 650 Ft/kg-ra – az ára a 2022. július–szeptemberihez viszonyítva, ám a tavalyi év azonos időszakához képest 63 százalékkal emelkedett. A szürkeharcsát 2600 Ft/kg körüli áron értékesítik, vagyis az előző negyedévhez képest kilogrammonként 200 forinttal olcsóbban vásárolható meg, ennek fő oka, hogy ilyenkor bőséges a kínálata. A múlt év azonos időszakához mérten 18 százalékkal emelkedett a szürkeharcsa átlagára. Az ezüstkárász 650 Ft/kg áron, a tavalyi árhoz képest 50 forinttal drágábban kapható.

A karácsonyt megelőző időszakban a tópartokon felállított halárusítóhelyeken a lakosság leginkább az előbbiekben említett halfajokat vásárolhatja meg a termelőktől. A lakosság részére elérhető ár a tóparti árnál magasabb, tekintve, hogy a kis tételben történő kiszolgálás fajlagosan magasabb logisztikai költséget eredményez, illetve a fogyasztói ár 5 százalék áfát is tartalmaz. A fogyasztók a tóparton jelenleg 1700 és 2000 Ft/kg közötti áron juthatnak frissen kifogott élő pontyhoz, 1500 és 1600 Ft/kg között amurhoz, 1000 Ft/kg körül busához, 3500 Ft/kg körül szürkeharcsához és 650 Ft/kg körül az ezüstkárászhoz. A közvetlen értékesítés a lakosság részére főként a kisebb településeken jellemző, ahol gyakran nincs a közelben bevásárlóközpont vagy halbolt. 

Az AKI által megfigyelt kiskereskedelmi halárusítóhelyeken (egy-egy fővárosi, alföldi és dunántúli piacot, illetve egy hipermarketlánc áruházát emeltük ki) 2022 novemberében, a 47. héten az élő ponty fogyasztói ára 1699 Ft/kg és 2390 Ft/kg között mozgott, ami 30–60 százalékos elmozdulást jelentett az előző év azonos időszakához képest (lásd az ábrát). A pontyszelet fogyasztói ára a tavaly ilyenkor regisztrált 2300–2600 Ft/kg-os árszintről 40–60 százalékkal nőtt, és 3400–4000 Ft/kg között alakult. Az afrikai harcsa esetében – amit intenzív rendszerekben, kontrollált körülmények között állítanak elő, így a termelését és árát az időjárás kevésbé befolyásolja – 15 és 50 százalék között növekedtek az egyes piacokon megfigyelt árak. Az 50 százalékos áremelkedés hátterében azonban a budaörsi Auchan 2021. 47. heti akciós kínálata áll, a többi piacon ennél alacsonyabb, csak 20–30 százalékos áremelkedést jegyeztek fel.

Forrás: AKI Halászati Információs Csoport

A webshopokban kapható haltermékek a beszállítók által nem feltétlenül azonos módon feldolgozott, csomagolt és kiszerelt termékek, így az áraik ennek megfelelően változók. 

Az adventi időszakot megelőző 47. héten a pontyszeletet az Auchan webshopja kínálta a legkedvezőbb áron (3699 Ft/kg), míg a pontyfilét a SPAR webshopjában tudta a fogyasztó legolcsóbban megvásárolni (4290 Ft/kg). A két termék közötti árkülönbség egyik oka, hogy a filé feldogozottabb, ezáltal magasabb hozzáadott értékű termék, mint a szelet (vagy „patkó”).

Összehasonlítva a vidéki fogyasztói piacok árait a webshopok áraival, megállapítható, hogy a pontyszelet a vidéki piacokon 16–19 százalékkal kedvezőbb áron értékesítették, mint a webshopokban a 47. héten. Szemléltetve ez azt jelenti, hogy ha négy főre (kb. 2,5 kg ponty hozzáadásával) készítünk halászlevet, a vidéki fogyasztói piacokon 7000 forintból tudunk pontyhúst vásárolni hozzá, míg a webshopból rendelt pontyszelet 8400 forintba kerülne. Vagyis annak, aki a webshopokban értékesített haltermékekből szeretne halászlét főzni, kicsit mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

A feldolgozott afrikaiharcsa-termékeket, az átlagárakat nézve, a fogyasztói piacokon kissé (kb. 2 százalékkal) drágábban veheti meg a vásárló, mintha azt a webshopon keresztül tenné, azonban az egyes értékesítési helyek és webshopok áraiban jelentős különbségek lehetnek. 

Fontos megjegyezni, hogy a hal fogyasztói árának emelkedése nem nagyobb mértékű, mint az egyéb élelmiszereké. A hal árát összevetve más szabadáras (nem hatósági áras) termékekével pl. a tojással, kenyérrel, sajttal és egyéb tejtermékekkel, amelyek esetében az árak 2022 októberében az egy évvel korábbit 70-80 százalékkal haladták meg, kijelenthető, hogy a haltermékek árának emelkedése nem kiugró.

Bár a költségek oldaláról indokolható a hal árának növekedése, a kereslet mérsékeltebb a tavalyinál. Ennek oka, hogy a béremelések hatását egyre inkább „felfalja” az élelmiszer- és rezsiárak miatt felgyorsult infláció. A KSH adata szerint 2022 szeptemberében a fogyasztói árindex változása már meghaladta a nettó átlagkereset növekedését, és a reálkereset 1,9 százalékkal csökkent. Az infláció és a horgászvizek egy részének kiszáradása miatt a horgászszervezetek – akik a tógazdasági halak legnagyobb felvásárlói közé tartoznak – haltelepítési célú kereslete is csökkent. 

Noha a karácsonyi kiszállítások csak később, december derekán futnak fel, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) információi szerint a kelet-európai piacon már most látható, hogy mivel Csehországban a magyarországinál kedvezőbben alakult az idei pontytermelés, az alacsonyabb kínálati árnak köszönhetően Lengyelországba inkább a csehországi termelők exportálhatnak. A magyarországi ponty, busa és kárász iránt jelenleg Romániában is visszaesett a kereslet, mivel az ottani lakosság visszafogja a kiadásait, és várhatóan a halnál olcsóbb termékeket vásárol az idén.

Bojtárné Lukácsik Mónika (AKI), Radóczné Kocsis Terézia (AKI), György Ágnes Irma (AKI)

Kapcsolódó cikkeink