Idén több napraforgó és kukorica termett Zala megyében

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 10. 05. 11:10

Idén több napraforgó és kukorica termett Zala megyében, mint az elmúlt évben, a betakarított termés jó minőségű – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden az MTI-t.

kukorica

A napraforgó csaknem 85 százaléka már raktárakba került. A 6,2 ezer hektárnyi vetésterületen 2,7 tonna volt a hektáronkénti átlaghozam, míg tavaly átlagosan 2,2 tonna napraforgó termett hektáronként – közölte Süle Katalin.
Hozzátette: a kukorica hozama mintegy 1,8 tonnával haladja meg a tavalyi termésátlagot. A kukorica vetésterülete idén mintegy 34 ezer hektár Zala megyében, eddig 230 hektáron végeztek a betakarítással. A termés minősége jó, a hektáronkénti átlaghozam 7,8 tonna.
A megyében betakarították a 4,6 ezer hektáron termelt szója csaknem 76 százalékát, a termésátlag 2,7 tonna volt hektáronként.
A szóját tonnánként 97 ezer forintért, a napraforgót 98 ezer forintért lehet értékesíteni, míg a kukorica tonnánkénti felvásárlási ára 38 ezer forint – ismertette a NAK megyei elnöke.
Kitért arra is, hogy Zala megyében a 110 ezer hektárnyi vetésterületen fele-fele arányban vetnek őszi és tavaszi szántóföldi növényeket.
Az őszi káposztarepce vetését a zalai gazdák “túlteljesítették”, a tervezettnél 160 hektárral nagyobb területen, mintegy 15 610 hektáron vetették el a magot.
A tervek szerint ősszel mintegy 50 806 hektáron kerül földbe a mag. A megyében megkezdődött az őszi búza, az árpa a rozs és a triticale vetése. A tervek szerint a legnagyobb, mintegy 27 770 hektárnyi területen őszi búzát vetnek, az árpa vetésterülete 5 ezer hektár lesz, a rozsé is meghaladja 400 hektárt, 2190 hektáron pedig triticálét termelnek.
Az őszi vetések jól fejlődnek, jókor jött a hétvégi csapadék. A magágykészítést azonban megnehezítette, hogy az elmúlt 3-4 hétben szinte alig esett az eső, nem érkezett meg a jelzett nagyobb mennyiségű csapadék sem, amire a vetésnek nagy szüksége lenne.
A kártevők nem jellemzők a megyében, a szántóföldeken a repce kikelése után repcebolha ellen kellett védekezni. (MTI)


Kapcsolódó cikkeink