Idén is Németországba került a magyar meggy nagy része
Magyarország Európa harmadik legnagyobb meggytermelője, az éves termésmennyiség jellemzően 60 ezer tonna körül alakul.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
A hazai lakossági meggyfogyasztása átlagosan évi 10-15 ezer tonna, a friss meggy mellett a befőtt is nagyon népszerű, és egész évben megtalálható a boltok polcain.
A magyar meggy iránt egyedülálló íze-zamata, valamint kiváló beltartalmi értékei miatt nagy a kereslet külföldön is. A termés jelentős része, általában 60-80%-a exportra, legfőképp Németországba kerül, ennek jelentős része befőtt formájában.
Általánosságban a magyar meggy többsége a – belföldi és külföldi – konzerviparban hasznosul, emellett egyebek közt a hűtőipari (fagyasztott), a légyártási, a frisspiaci, illetve a szárítóipari, valamint a pálinkaipari felhasználás is jellemző. //
Kapcsolódó cikkeink
Új témakör a SIRHA Budapest szakkiállításon
2024. március 5–7. között ismét várja a szakembereket a SIRHA Budapest szakkiállítás,…
Tovább olvasom >Úttörő munka
Az aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretei között adta…
Tovább olvasom >Whisky-perszonalizáció
A whisky ízének alakítása, megváltoztatása nem teljesen új találmány, néhány…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kantar: a saját márkák a globális élelmiszerköltés 22%-át adják
A Kantar új kutatása szerint a saját márkás termékek jelenleg…
Tovább olvasom >Szigorítást sürget a NAK a növényi eredetű termékek elnevezésére vonatkozóan
Az európai mezőgazdasági termelőket összefogó Copa-Cogeca állásfoglalást adott ki a…
Tovább olvasom >Új „sörre tesz” az AB InBev a light termékek versenyében
Az Anheuser-Busch InBev egy kedden tartott befektetői prezentációjában „globális márkává”…
Tovább olvasom >