Idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját
Világszerte mintegy 1500 étteremben idén is megrendezik a francia gasztronómia népszerűsítésének napját, Magyarországon kilenc vendéglő vesz részt az akcióban.
Március 21-én többfogásos francia vacsora felszolgálásával várják vendégeiket az Alain Ducasse francia séf és a francia külügy- és nemzetközi fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Gout de/Good France nevű projektben résztvevő éttermek.
A francia gasztronómia és turizmus népszerűsítésére tavaly született kezdeményezést Auguste Escoffier francia séf 1912-ben megvalósított ötlete ihletette, miszerint egy időben ugyanazt a francia vacsorát szolgálják fel az egész világon. Akkor több mint 4 ezer meghívottat láttak vendégül a világ 37 éttermében, Párizstól Bombayig (Mumbai), Londontól Jokohamáig. Az ötlet sikeres volt, ezért elhatározták, hogy minden évben hasonló vacsorát szerveznek. Az a terv azonban az első világháború kitörése miatt meghiúsult.
A tavaly indult Gout de/Good France vacsora keretében nem egy előre meghatározott menüt kell a séfeknek kínálniuk, hanem a francia recepteket kell előtérbe helyezniük, amelyekhez francia borokat és pezsgőket párosíthatnak.
Alain Ducasse vezetésével a legnagyobb francia séfekből (Raymond Blanc, Paul Bocuse, Guy Savoy, Thierry Marx, Joel Robuchon és Stéphanie Le Quellec) álló bizottság 150 országban 1500 éttermet választott ki a jelentkezők közül, amelyek között a háziasabb jellegű vendéglőktől a gasztronómiai különlegességeket kínáló éttermekig szerepelnek vendéglátóhelyek. A menük ára változó, a bevétel öt százalékát az éttermek egy helyi, az egészséget és a környezetet védő civil szervezetnek utalják át.
A vacsorákat a 150 francia nagykövetség közreműködésével rendezik meg minden országban. Franciaországban több mint kétszáz étterem csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek résztvevői 45 százalékban európai séfek, 10 százalékban pedig afrikai vendéglátóhelyek.
A Gout de/Good France hivatalos honlapja szerint Magyarországon kilenc helyen várják március 21-én francia menüvel az érdeklődőket: Budapesten az Araz Restaurant, a Béterv, a Borssó Bistrot, a Café Dumas, a Fricska Gastropub, a Larus Étterem, a LouLou és a ZONA Budapest, valamint Veszprémben a Chianti Étterem.
Az első Gout de/Good France napon tavaly a francia külügyminisztérium a versailles-i kastélyban látta vendégül a Párizsban akkreditált nagyköveteteket és diplomatákat, a vacsorára mintegy 650 vendég volt hivatalos, míg világszerte 100 ezren kóstolták meg a francia gasztronómia finomságait mintegy 1300 étteremben és 150 francia nagykövetségen. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >Nacsa Lőrinc: turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon
Turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon, amihez a vallási turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >