Idén is gyorsabban bővül az export, mint az import

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 02. 02. 12:41

A tavalyi rekord külkereskedelmi többletet a német gazdasági fellendülés nyomán jelentősen élénkülő export generálta, és bár az MTI által megkérdezett elemzők a többlet csökkenésére számítanak az idén, a várt 4,5 milliárd euró körüli aktívum így is jelentős.

A KSH szerdán közölte a novemberi külkereskedelmi forgalom részletes adatait. E szerint tavaly az első tizenegy hónapban 21 százalékkal nőtt az export euróban számolva, a novemberi bővülés 20,2 százalékra gyorsult a megelőző havi 16,3 százalékról, a behozatal növekedési üteme azonban nem változott, 18,3 százalék maradt novemberben is.

A külkereskedelmi mérleg 2010 novemberben 652 millió euró aktívumot mutatott, 194 millió euróval javult az előző év azonos időszakához képest, az első tizenegy havi egyenleg pedig 5,093 milliárd eurót tett ki 1,656 milliárd euróval haladta meg a bázisidőszakit. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője elmondta, hogy az adatok nem okoztak meglepetést, hiszen a fő számok megegyeztek az előzetesen közöltekkel.

Látszik, hogy az évtizedes mélyponton levő munkanélküliségi rátát felmutató német gazdaság “szárnyal” és ennek köszönhetően az export eddig is magas növekedési üteme tovább gyorsult novemberben. Elképzelhetőnek tartotta, hogy az idén már csökken a dinamika, de nem számít a kivitel jelentős visszaesésére. Árokszállási Zoltán szerint a tavalyi, várhatóan 5,5 milliárd euró körüli, rekord külkereskedelmi többlet az idén már csökken, de mint mondta 4,5-4,6 milliárd euró körüli várható mértéke továbbra is jelentősnek számít.

Az export dinamika csökkenése mellett az elemző szerint az import bővülési üteme kissé gyorsulhat. Az idei szja-szabályok több pénzt hagynak a háztartásoknál, ez az összeg azonban csak korlátozottan jelenik majd meg a fogyasztásban, mivel a várakozások szerint jelentős része inkább a megtakarításokat növeli majd – fűzte hozzá.

Barta György, a CIB Bank elemzője is azt erősítette meg, hogy míg a külső piacokon, elsősorban Németországban a dinamikus növekedés fenntartotta a magyar export bővülését, a gyenge belső fogyasztás nyomás alatt tartotta az importot. Az elemző szerint a nettó export pozitív hozzájárulása a növekedéshez az idén már szerényebb lesz, mivel a kiskereskedelmi adatok és az idei évtől bevezetett adóváltozások hatására lassú élénkülés várható a belső fogyasztásban. Az export az idén mintegy 9,5 százalékkal, az import 8,2 százalékkal nő. A belső fogyasztás idei bővülése 2 százalék lehet, míg a beruházások növekedését 3 százalékosra prognosztizálják – írja a ProfitLine.hu.

Kapcsolódó cikkeink