Idén 450 fős közönség volt kíváncsi a nemzetközi topmenedzserek titkaira

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 11. 30. 11:40

November 28-29-én a Stretch konferenciának helyszínt adó Uránia Filmszínház színpadán osztották meg többek között a Prezi, a Reddit vagy a Bitrise csúcsmenedzserei, hogy saját tapasztalataik szerint mi kell ahhoz, hogy valaki sikeresen vezethessen egy kisebb csapatot vagy éppen egy nemzetközi óriásvállalatot napjainkban.

Bombabiztos formula nincs, személyre szabható szupertrükkök viszont vannak

A kihívás nem egyszerű, hiszen a krízisekkel terhelt, gyorsan változó piaci viszonyok között szinte lehetetlen tuti receptet találni, a bizonytalanságok és akadályok pedig sokszor a feketeöves vezetőkön is kifognak. Mitől érzi egy munkavállaló megbecsültnek magát, és hogyan függ ez össze az üzleti növekedéssel? Miért érdemes energiát fektetni az exit interjúkba? Fontos-e tudni a kollégánk kutyájának nevét? Összeszedtük a legtanulságosabb útravalókat és személyes történeteket az idei Stretch nemzetközi előadógárdájától.

November végén gondolatébresztő előadások sorával, kapcsolatépítő programokkal és rengeteg gyakorlatba ültethető vezetői tippel tért vissza a Stretch konferencia. A nemzetközi menedzsment fórum célkitűzése az, hogy az előadó vállalatvezetők, csapattrénerek, szervezetfejlesztők, üzleti coach-ok és pszichológusok egyedi és személyes tapasztalatain, valamint példáin keresztül mutassa be, milyen sokrétű feladat napjainkban a sikeres menedzsment. Az idén immáron kilencedik alkalommal megrendezett Stretch helyszínéül az Uránia Filmszínház impozáns kulisszái szolgáltak, de a prezentációkat, vállalati standokat az online érdeklődők is megtekinthették, sőt, néhány perces személyes találkozókon is részt vehettek más szakmabeliekkel. Idén mintegy 450 látogató csatlakozott a Stretch-közösséghez szerte Európából, valamint többek között Egyiptomból és az Egyesült Államokból.

„Mi egy olyan szempontra fókuszálunk a program összeállításakor minden évben, amelyről úgy gondoljuk, a mai világban már nélkülözhetetlen az üzleti sikerhez: az emberi tényezőre. Egy jó vezetőnek ismernie kell magát, a csapatát, tudnia kell, hogy lehet a kollégái teljesítményét számokban is kifejezhető növekedéssé formálni. Mindezt egy jó hangulatú, állandó párbeszédre, nyitottságra és tudásmegosztásra épülő közösségben tesszük, ahol nincs jó vagy rossz válasz – csak útravalók, melyeket mindenki hazavihet magával és ezekkel felvértezve indulhat másnap >csatába<”

 – mondja Varga Károly, a szervező CraftHub egyik alapítója és ügyvezetője.

Bombabiztos formula nincs, személyre szabható szupertrükkök viszont vannak

A kétnapos programban olyan előadók kaptak helyet, mint a nemzetközi csapatok sikeres és feszültségmentes működését segítő elismert tanácsadó, Amber Vanderburg; az empatikus vezetés szószólója, Katie Kenney (Bitrise); a vezetés és az emberi teljesítmény neves nemzetközi szakértője, Alan Watkins; az egyik legkeresettebb vállalati vezetési és management tanácsadó, Shawn Fair; motivációs és vezetés management előadó, Hélio Vogas; nyugalmazott amerikai haditengerészeti kapitány és építőmérnök, Jenn Donahue; valamint Joseph Pelrine agilis pszichológus, aki visszatérő szereplője a Stretch konferenciáknak. És hogy milyen elgondolkodtató tanácsokkal látták el a nagyágyúk a közönséget? Kiválogattunk néhány érdekességet!

Fentről érkezik a változás

A magyar köznyelvben csak „a fejétől bűzlik a hal” mondással fémjelzett igazság többször előkerült az előadók prezentációiban: ha a menedzserek időt és energiát fordítanak arra, hogy felismerjék saját érzelmeiket, gondolataikat és motivációikat, szinte automatikusan nagyobb hatással lehetnek a csapatuk munkájára. Sőt, már a helyes légzéstechnika elsajátítása, a relaxáció vagy aktív kikapcsolódás is sokat tehet azért, hogy a mentálisan erős vezető stabil és sikeres szervezetet irányíthasson.

Kellenek a „nehéz” beszélgetések

Ahogy az a fentiekből is kiderült, vezetők és munkavállalók számára egyre fontosabb igény a biztonság, állandóság, miközben ennek fenntartása egyre nehezebb. A hétköznapokban ezért egyre inkább kerüljük a valódi problémák feltárásával járó, konfliktusokat hozó beszélgetéseket. Így persze bebetonozhatjuk magunkat egy stabil helyzetbe, ugyanakkor lemondunk a fejlődés lehetőségéről is. Vegyük rá magunkat a nehéz, ugyanakkor építő beszélgetésekre a munkahelyen, nem bánjuk meg!

Bizalom + nyitottság: új dimenzió az üzleti eredményekben

Büszkeség, motiváció, erő, érték, felhatalmazás – ezek a szavak jutottak eszükbe a konferencia résztvevőinek, arra a kérdésre, hogy mit éreznek, amikor megbíznak bennük a munkahelyükön. Néhányan azt válaszolták, hogy ezt még soha, egy munkakörükben sem volt alkalmuk megtapasztalni. Azok a cégek, melyek kultúrájukból adódóan nem fordulnak bizalommal a munkavállalóik felé, óriási lehetőséget szalasztanak el: a bemutatott kutatás szerint a nyílt és hatékony menedzsment akár 143%-os üzleti növekedési rátát is eredményezhet.

Tegyünk energiát az exit interjúkba!

Kevesen látják meg a nagy lehetőséget a távozó munkaerő kilépő interjúiban, holott ez rendkívüli lehetőség arra, hogy őszinte és valós visszajelzést kapjunk saját magunkról és a szervezet egészéről. Természetesen nem a személyes vagy akár indulatos megjegyzéseket keressük ilyenkor, de jól irányzott kérdésekkel és őszinte nyitottsággal olyan információkat nyerhetünk a kilépőktől, melyeket valós változásokra fordíthatunk.

Ne hasonlítgassunk!

Habár a Stretch előadásaiból rengeteg bevált módszert vagy jó gyakorlatot leshettek el a közönség soraiban ülők, ebben az esetben is igaznak bizonyult, hogy nem érdemes másokhoz mérni a saját fejlődésünket, teljesítményünket. Ne egy másik szervezethez vagy csapathoz hasonlítsuk magunkat, hanem alakítsuk ki a mi adottságainkra adaptált legjobb gyakorlatokat, működési mechanizmusokat, folyamatokat! Ha ez sikerül, jönnek majd az eredmények is.

„Természetesen biztos recept senkinek sincs a zsebében, melyet bármikor előhúzhat és minden helyzetre, szervezetre vagy emberre nézve alkalmazhat, viszont az előadók egy olyan széles eszköztárat sorakoztattak fel, melyből a megfelelő fogásokat összeválogatva egy egész csapat vagy vállalat – benne pedig az egyén – életét változtathatjuk meg. Soha nem volt még ilyen fontos szerepe a vezetőknek, mint manapság, és ebben akkor lehetünk igazán jók, ha magánemberként is segítjük a kollégáinkat a világunkban zajló változások miatti bizonytalanság leküzdésében. Ezek a képességek tanulhatók, fejleszthetők és tudatosan alkalmazhatók, mi pedig arra fogunk törekedni, hogy az előadóink óriási tudását és tapasztalatait minél több menedzser számára elérhetővé tegyük”

– teszi hozzá Varga Károly.

Kapcsolódó cikkeink