Hús, tej, tojás? Így válthatók ki növényi alapú termékekkel
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, ma már a vásárlók 30 százaléka rendszeresen választ ilyet a Kifli.hu kínálatából. Az online szupermarketnél több mint 500 ilyen helyettesítő termék érhető el, a kategória növekedése az elmúlt években gyakran éllovas volt a teljes termékkínálaton belül. A növényi alternatívákkal tej, tojás, hús, sajt és a joghurt is könnyedén kiváltható. De miért érdemes ezeket kipróbálni? – ennek jártak utána a Kifli.hu szakértői.

Nő a kereslet a növényi alapú termékek iránt
Megállás nélkül emelkedik a növényi alapú termékek iránti kereslet. A Kifli.hu online szupermarket, a fenntartható és tudatos, környezetbarát, egészséges életmódot választók számára jelenleg több mint 500 olyan helyettesítő terméket kínál, amelyek alternatívát jelentenek az állati eredetű élelmiszerekre. A legkedveltebb márkák a kategória vásárlói szemében az Alpro, a The Bridge, illetve az Oatly, de a tavalyi évben nagy népszerűségre tett szert a Yutto saját márkás bio növényiital-család is.
A növényi alapú kategória forgalma az elmúlt két évben többször is túlszárnyalta a vállalat átlagos növekedését. A Kifli.hu szakértői szerint az ilyen termékek népszerűségének növekedése jó irány, hiszen a növényi alternatívák nemcsak egészségügyi előnyökkel járnak, hanem a fenntarthatóságot is szolgálják. Ahogy a WWF 2024-es jelentése is rámutat, az állati eredetű élelmiszerek előállítása jelentős erőforrás-felhasználással és környezeti terheléssel jár. Egy ember éves húsfogyasztása közel fél futballpályányi földet igényel, míg egy átlagos európai által egy év alatt elfogyasztott tejtermékek előállítása körülbelül 1 600 fürdőkádnyi, azaz több mint 240 ezer liter vizet emészt fel. A Kifli.hu szakértőinek segítségével annak jártunk utána, hogy pontosan milyen pozitív hatásokkal járhat, ha növényi alapú termékekkel váltunk ki hagyományos élelmiszereket.
Tej: nemcsak laktózérzékenyeknek
A növényi italok, mint az Alpro mandulateje, az Oatly zabitala vagy a DUG burgonya alapú itala, nemcsak laktózmentesek, de telített zsírtartalmuk is alacsonyabb a hagyományos tejnél, így támogatják a szív- és érrendszer egészségét. Egy burgonya alapú ital különösen fenntartható választás, hiszen a krumpli termesztése kevesebb vizet és földet igényel, mint a gabona- vagy dióféléké.
Tojás: koleszterintől mentes alternatívák
A növényi tojáshelyettesítők – mint az aquafaba (vagyis a csicseriborsó főzőleve) és az Alnatura tojáshelyettesítő por – ideálisak a sütéshez, például habcsók vagy piskóta készítéséhez. A chia- vagy lenmagpép tökéletes kötőanyag péksüteményekhez vagy palacsintákhoz, míg a sárgaborsó-fehérjéből készült alternatívák omlettekhez és rántottához lehetnek kiváló választás. Ezek a helyettesítők nem tartalmaznak koleszterint, alacsony a zsírtartalmuk, ráadásul környezetbarátabb megoldást kínálnak, mint a hagyományos tojás.
Hús: növényi alapú termékek a bolygóért és az egészségesebb életért
A Beyond, a Garden Gourmet és más növényi alapú húshelyettesítők nemcsak fenntarthatóbbak, mint a hagyományos húsok – a gyártásukhoz kevesebb vizet, földterületet és energiát használnak fel –, de fehérjetartalmuk is magas, miközben mentesek a hormonoktól, antibiotikumoktól. Ízben és állagban ráadásul ma már szinte észrevétlenül váltják ki a klasszikus húsokat.
Sajt: alacsonyabb zsír- és kalóriatartalom
A növényi alapú sajtok, például a kesudióból vagy mandulából készült sajtkrémek, természetes módon mentesek a telített zsíroktól, sokszor pedig B12-vitaminnal vagy kalciummal is dúsítják őket. Ezek az alternatívák ideálisak a laktózérzékenyek számára, miközben csökkentik az étrend általános zsír- és kalóriatartalmát, úgyhogy a diétához is remekül passzolnak.
Joghurt: Probiotikumok tej nélkül? Igen!
A növényi joghurtok, mint az Alpro vagy a The Bridge ugyanolyan probiotikum-tartalommal rendelkeznek, mint tejtermékből készült társaik, de laktózmentesek és gyakran hozzáadott cukor nélkül készülnek. A kókusz- és zabjoghurtok különösen népszerűek azok körében, akik szeretnék elkerülni a tejtermékek puffasztó hatását.
Kapcsolódó cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Törékeny egyensúly
A tojás évezredek óta az egyik legfontosabb és legkeresettebb alapélelmiszer.…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >További cikkeink
Tudatosabban vásárolunk? Töretlen a kereslet a hazai ízek iránt
Több száz magyar termelővel működik együtt a Kifli.hu, hogy minél…
Tovább olvasom >Kamatkedvezmény a zöldhitelre
Még kedvezőbb lesz a népszerű lakáscélú zöldhitel a K&H-nál. A legnépszerűbb…
Tovább olvasom >Friss felmérés: A visszautasítástól való félelem bénítja a vállalkozásokat
Egy friss felmérés szerint a vállalkozások 33 százaléka a visszautasítástól…
Tovább olvasom >