Hungarikumokat népszerűsít a Sziget Fesztiválon az FM

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 14. 10:55

Hungarikum napot tart csütörtökön Budapesten a Sziget Fesztivál Civil Szigetén a Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy felhívja a belföldi és külföldi fiatalok figyelmét a magyar nemzeti értékekre – mondta az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

csabaikolbV. Németh Zsolt a helyszínen tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Közép-Európa legnagyobb fesztiválja nagyon fontos a minisztérium számára, mivel egy alapvetően befogadó, kultúrák iránt érzékeny közeggel lehet megismertetni a magyar nemzeti értékeket.

Az országimázs építő eseményen egyebek mellett busótánccal hívják fel szigetlakók figyelmét a hungarikumokra, például a csabai kolbászra – tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a hungarikumok dokumentálása és védelme nemcsak hagyományaink megőrzésére szolgál, hanem külgazdasági, turisztikai és kultúrdiplomáciai haszonnal is jár, ebben pedig kiemelt szerepet szán az állam a fiatal generációnak. Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgatója beszámolt arról, hogy az intézet az agrárszakképzésben tanulók számára pályáz külföldi szakmai gyakorlatokra, remélve, hogy egyre több fiatal gazdálkodó lesz Magyarországon.

A főigazgató az MTI kérdésére elmondta: a NAKVI és a kormány igyekszik egyre több lehetőséget teremteni a fiatal gazdák számára azért, hogy a nemzetközi tanulmányaik végeztével itthon folytassák gazdálkodó tevékenységüket, tovább növelve a magyar gazdaság értékét.

A 2014-2020 közötti uniós ciklusban kiemelt programként indul majd a Fiatal Gazda Induló támogatás: az indulási támogatás mellett, arra is kapnak pénzt a negyven év alattiak, hogy fejlesszék a gazdaságukat. A NAKVI azt reméli, hogy a jövőben több pénz jut a nemzetközi és ifjúsági projektekre.

Magyarországon 4000 fiatal gazda van, azonban a NAKVI jelentős növekedésére számít, mivel az intézet számításai szerint a következő 7 évben 60-70 milliárd forint áll majd rendelkezésre csak a fiatal gazdák támogatására.

Az elképzelések megvalósításában segít a földtörvény, a támogatás- és a pályázati politika is – mondta a főigazgató. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink