Terítéken a magyar sertéshúságazat
Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Húsiparosok Szövetsége, ahol az előadók beszéltek az ágazat helyzetéről, a húsokról és húskészítményekről, valamint arról, hogy az ünnepi készülődéskor mire érdemes odafigyelnie a fogyasztónak a megfelelő termék kiválasztásakor.
Éder Tamás, a szervezet társadalmi elnöke elmondta:
– 2017-ben a magyar sertésállomány sajnos megint egy kicsit, egész pontosan mintegy 1,2 százalékkal csökkent, tehát a jelenlegi állomány létszáma nagyjából 2,8 milliónál tart.
A szervezet vezetője szerint ennél nagyobb probléma, hogy a kocalétszám nagysága is 171 ezerre szűkült. A tavalyi évben 4,756 millió sertést vágott a magyar húsipar, ez 1,7 százalékos növekedést jelentett egy év alatt, míg az Európai Unió vágásszáma 260 millió körül alakult. A szakember külön is felhívta a figyelmet az áfacsökkentés piactisztító hatására. 2014 óta – az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően – egymillióval, 27 százalékkal nőtt a vágáslétszám, miközben a sertések száma 4,5 százalékkal csökkent.
A hús- és baromfihús-ágazatra utalva Éder Tamás kiemelte, hogy itt az összesített teljesítmény kicsit csökkent ugyan, de ebben a döntő szerepet játszott a baromfi-influenza gazdasági hatása.
– Magyarországon egyetlen hatóság felelős az élelmiszerlánc-biztonságért, ez pedig a Földművelésügyi Minisztérium, amely háttérintézménye – a Nébih – által látja el ellenőrzési és szemléletformálással kapcsolatos feladatait. Maga az élelmiszerlánc-biztonság összetett, szereplői a hatóság, a vállalkozás és a vásárló – fejtette ki prezentációjában dr. Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára (képünkön). A szakpolitikus kiemelte, hogy az élelmiszerlánc rendkívül összetett, többszereplős rendszer, amelynek hatékony és kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen, hogy valamennyi szereplő tisztában legyen saját jelentőségével, lehetőségeivel, illetve kötelezettségeivel. //
Kapcsolódó cikkeink
A Nébih újra felméri az élelmiszervásárlási szokásokat
Másodjára is felmérés készül az élelmiszervásárlási és élelmiszerfogyasztási szokásokról –…
Tovább olvasom >Nébih: jelölési hibákat találtak az üveges tormák vizsgálatánál
A közelgő húsvét miatt üveges tormákat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Egységes alapokra helyezi a nem állami laboratóriumok működését az Agrárminisztérium
Önálló rendeletben szabályozza az Agrárminisztérium (AM) a nem állami laboratóriumok…
Tovább olvasom >További cikkeink
KSH: márciusban 3,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak
Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal magasabbak voltak az…
Tovább olvasom >Elemzők: a kiskereskedelem nem támogatja az első negyedévi gazdasági növekedést
A kiskereskedelem trendszerű lejtmenetben van és a márciusi járványügyi korlátozásokat…
Tovább olvasom >KSH: februárban 5,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom
Februárban a nyers adat szerint 5,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,9…
Tovább olvasom >