Terítéken a magyar sertéshúságazat
Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Húsiparosok Szövetsége, ahol az előadók beszéltek az ágazat helyzetéről, a húsokról és húskészítményekről, valamint arról, hogy az ünnepi készülődéskor mire érdemes odafigyelnie a fogyasztónak a megfelelő termék kiválasztásakor.
Éder Tamás, a szervezet társadalmi elnöke elmondta:
– 2017-ben a magyar sertésállomány sajnos megint egy kicsit, egész pontosan mintegy 1,2 százalékkal csökkent, tehát a jelenlegi állomány létszáma nagyjából 2,8 milliónál tart.
A szervezet vezetője szerint ennél nagyobb probléma, hogy a kocalétszám nagysága is 171 ezerre szűkült. A tavalyi évben 4,756 millió sertést vágott a magyar húsipar, ez 1,7 százalékos növekedést jelentett egy év alatt, míg az Európai Unió vágásszáma 260 millió körül alakult. A szakember külön is felhívta a figyelmet az áfacsökkentés piactisztító hatására. 2014 óta – az élősertés és a félsertés áfájának csökkentését követően – egymillióval, 27 százalékkal nőtt a vágáslétszám, miközben a sertések száma 4,5 százalékkal csökkent.
A hús- és baromfihús-ágazatra utalva Éder Tamás kiemelte, hogy itt az összesített teljesítmény kicsit csökkent ugyan, de ebben a döntő szerepet játszott a baromfi-influenza gazdasági hatása.
– Magyarországon egyetlen hatóság felelős az élelmiszerlánc-biztonságért, ez pedig a Földművelésügyi Minisztérium, amely háttérintézménye – a Nébih – által látja el ellenőrzési és szemléletformálással kapcsolatos feladatait. Maga az élelmiszerlánc-biztonság összetett, szereplői a hatóság, a vállalkozás és a vásárló – fejtette ki prezentációjában dr. Bognár Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára (képünkön). A szakpolitikus kiemelte, hogy az élelmiszerlánc rendkívül összetett, többszereplős rendszer, amelynek hatékony és kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen, hogy valamennyi szereplő tisztában legyen saját jelentőségével, lehetőségeivel, illetve kötelezettségeivel. //
Kapcsolódó cikkeink
Befejeződött az RSZKF betegséggel fertőzött telepek felszámolása
A ragadós száj-és körömfájás (RSZKF) harmadik és negyedik kitörésével érintett…
Tovább olvasom >Egyre igényesebbek a magyar vásárlók hús fronton
A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb az igény a minőségi…
Tovább olvasom >Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az élelmiszerbiztonságra is kihathat a ragadós száj- és körömfájás-járvány
Miközben a hatóságok versenyt futnak az idővel, hogy megfékezzék a…
Tovább olvasom >Trónfosztás a luxusvilágban: az Hermès megelőzte az LVMH-t
A luxusiparban új korszak kezdődhet: az Hermès átvette a világ…
Tovább olvasom >Több mint 10 ezer tonna élelmiszert mentett meg az Élelmiszerbank 2024-ben
A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2024-ben összesen 10 359 tonna lejáratközeli…
Tovább olvasom >