Tovább konszolidálódik a cégstruktúra

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 02. 10. 16:58

40 ezer cégtörlés mellett 27 ezer cégalapítással zárult 2017, ezzel már ötödik éve folyamatosan csökken a hazai cégek száma.

– Az évek óta tartó cégtörlési hullám csillapodóban van, de az egyensúlyi helyzet még távol van – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

Az alapításokat meghaladó cégtörlési számnak köszönhetően a 2018. január elseji állapot szerint 533 ezer cég működik Magyarországon. A rendben működő – cégbírósági eljárástól mentes – cégek száma mindössze 483 ezer.

– A cégek számának csökkenése egy évek óta tartó konszolidációs folyamat eredménye, ugyanakkor még nem lehet letisztult cégstruktúráról beszélni – mondja az Opten szakértője. – Kétségtelen, hogy számos tekintetben javultak a céginformációs mutatók az elmúlt években, valamelyest csökkent a cégfluktuáció és a felszámolási arány, de a kép összességében még nagyon vegyes.

A cégek alapításkori várható élettartama átlagosan alacsony, az új alapítású cégek közel 80 százaléka korábbi cégekhez köthető, és a cégek ellen indított végrehajtások száma is évek óta növekszik.

Idén a cégstruktúra további konszolidálódása prognosztizálható. A felfutó gazdasági környezet növekvő cégalapítást indukálna, ugyanakkor a konszolidációs hatással együtt 2018-ban is 2017-hez hasonlóan 26 ezer körüli cégalapítás várható. A cégtörlések száma várhatóan még mindig messze meg fogja haladni az alapítások számát, ugyanakkor 2017-hez képest tovább fog csökkenni. Az Opten Kft. becslése szerint 35 ezer körül fog alakulni a cégtörlési számláló 2018-ban. //

Kapcsolódó cikkeink