Hulladékgazdálkodás: kötelezettségből érték

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 07. 21. 09:51

Magyarországon is egyre inkább elterjed az EU-s hulladékhierarchia, így hangsúlyt kap a megelőzés, az újrahasználat és az újrahasznosítás. Alapvetően elmondható, hogy a technológia fejlődése és a megújuló energia iránti igény növekedése alakítja a hulladékgazdálkodási piacot.

A vállalatok körében ma már trend zöldnek lenni, környezettudatos szemléletre és megelőzésre nevelni a felnövekvő generációt, emellett pedig a jogszabályi változások is nagyban hozzájárulnak a tudatosabb hulladékkezelés kialakításához.

Deák György

– Egyre több az a cég, amely a cégcsoportunk hitvallásához hasonlóan azt vallja, hogy a hulladék kezelésére nem problémaként, hanem lehetőségként kell tekinteni – mondja Deák György, a Biofilter Zrt. vezérigazgatója.

Höflinger Norbert

Höflinger Norbert

Höflinger Norbert, a HWD Recycling Kft. stratégiai igazgatója úgy véli, jelenleg a hulladéktörvény újabb módosítása a legfontosabb tényező a piacon, amely az üveghulladék visszagyűjtésének kérdésében fogja érinteni az FMCG-szektor szereplőit is, hiszen a majd januártól életbe lépő változások szerint már a 300 m²-nél nagyobb áruházaknak is biztosítaniuk kell a csomagolási üvegek visszavételi lehetőségét.

Magyarországon az emberi fogyasztásra nem alkalmas, lejárt szavatosságú élelmiszer szigorú szabályozás alá esik. Az élelmiszer-hulladék és ételmaradék szelektálása, megfelelő tárolása és ártalmatlanítása kötelessége minden piaci szereplőnek. A személyi higiéniától kezdve a megsemmisítésig számos előírásnak kell megfelelni, és mindezekről a hulladék előállítójának kell gondoskodnia.

– Egyre erősebb trend, hogy a vállalatok a még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszereket jótékony célra ajánlják fel, erre számos törekvést láthatunk az EU tagállamaiban. A pazarlás megfékezése és az élelmiszer-hulladék csökkentése évről évre kiemeltebb szerepet kap, hazánkba is beszivárogni látszik ez a mentalitás, ami bizakodásra adhat okot, de még nagyon messze állunk a kívánt állapottól – avat be Czinger Erik, a JRK Waste Management Hungary Kft. országos igazgatója. Hozzáteszi: az élelmiszer-hulladék egy rizikós terület, mivel a nem megfelelő kezelés és ártalmatlanítás magas közegészségügyi kockázattal jár, így ennek ellenőrzése is kiemeltebb figyelmet kap.

Gönczi Beáta

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. főként tanácsadással és egyes, a termékdíjas szabályozással összefüggő feladatok (pl. bevallások elkészítése) kötelezettektől való átvállalásával foglalkozik.

– A hazai hulladékgazdálkodási piacot a relatív magas másodnyersanyagárak, növekvő centralizáció a kínálati oldalon és növekvő állami befolyás jellemzi – osztja meg véleményét Gönci Beáta, az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

 

A körkörösség jegyében

Czinger Erik azt tapasztalja, hogy egyre szigorúbbak az ellenőrzések, viszont egyre több a pozitív példa, valamint a kormányzati ösztönzés is, úgy, mint a NÉBIH által meghirdetett „Élelmiszerhulladékok Megelőzéséért Díj”. Emellett a körkörös gazdaság fogalma is egyre elterjedtebbé válik, amelynek a legfőbb célja az újrahasznosítás, újrafelhasználás, valamint a megújuló energia fogyasztása. A tudatosabb vásárlók már ezen szempontok alapján is válogatnak.

Czinger Erik

– Magyarországon elérhető a GreenGood technológia, amelynek célja az élelmiszer-hulladék helyszínen történő ártalmatlanítása mindössze 24 óra alatt. A technológia megfelel a jelenleg hatályban lévő magyar, valamint EU-s jogszabályoknak, előírásoknak. Ez a megoldás egy teljesen új lehetőséget jelent az élelmiszer-hulladék gyors, környezetbarát és gazdaságos ártalmatlanítására – jelzi a JRK Waste Management Hungary Kft. országos igazgatója.

 

 

 

A JRK Waste Management Hungary Kft. legfőbb prioritása jelenleg az országos hálózatuk kiépítése, valamint helyi referenciák kialakítása.

– Szeretnénk elérni, hogy az elektromos komposztálás egy olyan lehetőség legyen, amiről mindenki hallott már, és egyre több vállalat dönt úgy, hogy élelmiszer-hulladékát a technológia segítségével kezeli. Emellett ügyfeleink visszajelzései alapján csiszolgatjuk a folyamatokat, hogy a lehető legsimábban menjen a technológia lokális bevezetése – tudjuk meg Czinger Eriktől.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy az ipari-kereskedelmi hulladékok begyűjtése és hasznosítása a kialakult keretek között zajlik, míg a lakossági hulladékgyűjtést az intézményrendszer permanens változásai jellemzik, ami a szereplőktől állandó, gyors alkalmazkodást igényel. Az FMCG-szektor szereplőinek a gyártóhelyeken a szokásos hulladékgazdálkodási előírásoknak, míg gyártmányaik tekintetében elsősorban a termékdíjjal foglalkozó törvény előírásainak kell megfelelniük. Ez utóbbi helytelen alkalmazása jelentős pénzügyi kockázatot, míg a törvényi előírások szakszerű értelmezése megtakarítási lehetőségeket jelenthet számukra.

– Jelenleg nem megítélhető, hogy az EU a körforgásos gazdasággal kapcsolatos új, illetve módosított irányelveit a magyar kormány milyen rendező elvek mentén kívánja a magyar jogrend részévé tenni, és ez mennyiben érinti az FMCG-szektort – fűzi hozzá Gönci Beáta.

Komplex és innovatív megoldások

A Biofilter Zrt. a vendéglátóegységek számára a használt sütőolaj és az ételhulladék elszállítását biztosítja, ezen túlmenően pedig a konyhák számára étolaj-értékesítéssel is foglalkozik. A Greenpro Zrt. szakemberei a lejárt szavatosságú élelmiszerek, állati melléktermékek elszállításának specialistái, ezenfelül fő tevékenységi körüknek számít még a zsír- és olajfogó-tisztítás és -karbantartás is.

A Biofilter Zrt. vezérigazgatója arról számol be, hogy egyre több a tudatos piaci szereplő, aki a hulladék teljes útját szeretné kontrolláltan követni, ehhez különböző fenntarthatósági dokumentumok (pl. International Sustainability & Carbon Certification) segíthetik őket. Megfigyelhető, hogy nő az igény a jogszerűen, követhetően és felelősen működő szolgáltatók iránt.

– Környezetvédelmi cégcsoportunk két tagja, a Biofilter Zrt. és a Greenpro Zrt. kooperációban, együttesen tudnak eleget tenni a felmerülő igényeknek a szerves hulladék elszállításával, feldolgozásával kapcsolatban – tudjuk meg tőle.

Höflinger Norbert úgy látja, hogy sokaknak még mindig az újdonság erejével hat az úgynevezett F-gáz rendelet, amely a hűtőközegek, klímaberendezések telepítését, üzemeltetését és megsemmisítését szabályozza.

– Ezen a területen elengedhetetlen a folyamatos fejlődés és megújulás. Ma már nem lehet csak egyszerű hulladékszállítással a piacon maradni, tanácsokat, innovatív ötleteket kell adni a partnereknek, felhívni a figyelmüket arra, hogyan spórolhatnak, vagy hogyan tudnak apró változtatásokkal kicsit több bevételre szert tenni a hulladékaikból – mondja a HWD Recycling Kft. stratégiai igazgatója.

A HWD Recycling Kft. az FMCG-szektor szereplői számára a hűtő- és klímaberendezések szakszerű kezelését, valamint az elektronikai, defektes non-food-, csomagoló anyagok hulladéka mellett már a POS- és egyéb marketinganyagok teljes körű hulladékkezelési megoldását is nyújtja.

– Igény esetén felmérjük a hulladékkezelési rendszerüket, és tanácsokat adunk annak még jobb működtetése érdekében – tájékoztat Höflinger Norbert. Meglátása szerint továbbra is a hűtő- és klímatechnikai hulladékok, valamint az elektronikai hulladékok átvételére van a legnagyobb igény.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink