Hosszú távon folytatódhat a kakaó árfolyam árupiaci száguldása

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 01. 23. 12:20

Az európai és amerikai csokoládéfogyasztás visszaesését vizualizáló félelmek ismét megszakították a kakaó árutőzsdei emelkedését, mialatt az eurózónát továbbra is a szétesés fenyegeti. Ám a kétes jövőképek és gazdasági kilátások ellenére a kakaó piaca újra felélénkülni látszik.

Az év elején a kakaó árfolyama tonnánként 2400 dolláros november közepi árszintre jött vissza. Akkor a kínálatszűkülés volt a fő katalizátor, most azonban a csokoládé iránti kereslet csökkenése fokozza a félelmeket, lefelé hajtva ezzel a kockázati felárat a határidős piacokon.

Az első csapást a volatilis jegyzésben a január 13-án kijött Európai Kakaó Szövetség által publikált termésnövekedés adta, amely 1,8%-kal haladja meg az egy évvel azelőtti termésmennyiséget. A 7,5%-os negyedéves bázisú termésnövekedés várakozással ellentétben csupán másfél százalékkal emelkedtek a betakarítások, ám még így sem tudtak számottevő emelkedést produkálni a határidős jegyzések.

A Wall Street Journal által megkérdezett elemzők szerint a kelet afrikai száraz időjárás és a szaharai szél továbbra is árfelhajtó hatást idézhet elő a 3000 dolláros árszintig, és az árfolyam mérséklése csupán átmeneti állapot. (ProfitLine.hu.)

Kapcsolódó cikkeink