Hongkong a világ legszabadabb gazdasága, Magyarország a tizenhetedik

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 09. 21. 12:50

Az előző évekhez hasonlóan idén is Hongkong bizonyult a világ legszabadabb gazdaságának. Az Egyesült Államok tizedik, Magyarország pedig tizenhetedik a Cato Intézet listáján.

A felmérés kezdete óta, sorozatban tizenötödik éve Hongkong vezeti a világ legszabadabb gazdaságainak listáját – derül ki a washingtoni székhelyű Cato Intézet több mint kétszáz oldalas idei felméréséből. A Kínai Népköztársaság különleges igazgatású területe a maximális 10-ből 9,01 pontot kapott, magasan előzve a 8,68 ponttal ezüstérmes Szingapúrt és a 8,2 ponttal bronzérmes Új-Zélandot.

A rangsor összesen 42 tényezőt figyelembe véve listázza az országokat, s a gazdaság szabadságát öt központi területen (a kormányzat mérete, a jogrendszer és tulajdonjogok biztonsága, biztos pénzforrásokhoz való hozzáférés, nemzetközi kereskedelem szavatolása, hitel, munkaerő és üzlet szabályozása) hasonlítja össze. A listavezető az utóbbi két területen és a kormány nagyságát illetően kiemelkedően jó pontszámokat kapott, egyedül a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférést illetően rontott előző évekbeli helyezésén. Hongkong mindig is híres volt erős fiskális fegyelméről, szabad piacairól, alacsony adóiról, az információ és a tőke szabad áramlásáról – sorolta a pozitívumokat Donald Tsang, a kormány ügyvezető tanácsának elnöke a felmérés publikálását követően. A rangsor legszabadabb tíz gazdasága közt csupán két európai ország: Svájc (4.) és az Egyesült Királyság (8.) szerepel, a kontinens legnagyobb gazdasága, Németország csupán 21. a sorban, Franciaország 42., Olaszország 70. a 141 vizsgált állam közt. Meglepetésre a világ legnagyobb gazdasága, az Amerikai Egyesült Államok csupán tizedik helyen végzett, jelentősen lerontva egy évtizeddel ezelőtti helyezését. Az USA visszasorolása elsősorban az állam előtérbe kerülésének, a kormányzati kiadások és központi hitelek arányának jelentős megnövekedésének a következménye, de Washington a jogrendszert és a tulajdonjogok biztonságát illetően is a megelőző évekénél alacsonyabb pontot érdemelt ki.

Korábbi besorolásához képest tíz helyet javítva idén tizenhetedik helyezett a listán Magyarország, mely a nemzetközi kereskedelemben való részvételi lehetőségeket illetően bizonyult a legversenyképesebbnek, míg a gazdasági szabadságot biztosító jogrendszert és a kormány méretét vizsgálva már jóval hátrébb sorolódik. Ázsia nagyjai, Kína és India a 92. és 94. helyen végeztek, míg Oroszország 81., Brazíllia 102. a sorban, a teljes listát Venezuela, Mianmar és Zimbabwe zárja.

(MTI)

Kapcsolódó cikkeink