Hírmorzsák

Szerző: trademagazin Dátum: 2007. 01. 31. 08:00

HírmorzsákA harmadik megvette az ötödiket a dohány-világpiacon. A brit Gallaher dohányipari csoportért a Japan Tobacco 14,7 milliárd dollárt fizetett – ez a legnagyobb összeg, amelyet japán cég valaha is fizetett külföldi cégért.

Orvosi élelmiszerekben erősít a Nestlé. 2,525 milliárd dollárért ugyanis megveszi a legnagyobb svájci gyógyszergyár, a Novartis orvosi élelmiszer üzletágát. A 2007 második felére lezáruló ügylettel a svájci konszern meghatározó szereplő lesz ezen a piacon.

A szlovák versenyhivatal megakadályozta, hogy a Tesco át­vegye az országban működő Carrefour-hipermarketeket. Az indoklás szerint a Tesco már így is piacvezető, és az ügylettel szinte monopolhelyzetbe kerülne Szlovákiában. A francia Carrefour tavaly döntött úgy, hogy kivonul Szlovákiából és Csehországból, a két országban levő hipermarket-hálózatát pedig a Tescónak adja el. A Tesco fellebezett.

90 éves korában meghalt Rudolf August Oetker, Német­ország egyik leggazdagabb embere, a Dr. Oetker cégbirodalom felvirágoztatója. A vállalat alapjait a gyógyszerész nagyapa vetette meg, aki 1891-ben szabadalmaztatta az általa feltalált sütőport. Az Oetker-vállalatok forgalma 2006-ban meghaladta a 7 milliárd eurót (1800 milliárd forintot). A Dr. Oetker Magyarország Élelmiszer Kft. 1992-ben alakult meg, 1995-ben Jánossomorján építettek új gyárat.

Több mint 100-féle magyar termék mutatkozott be a belgrádi Mercator bevásárlóközpontban 2006. december 11. és 17. között. Az Agrármarketing Centrum Kht. szervezésében lezajlott „Magyar Hét” a délszláv piacok meghódítása érdekében kifejtett marketingmunka első lépése. Olyan neves hazai élelmiszer-ipari cégek mutatkozhattak be, mint a Kaiser Food, PICK Szeged, Hungerit, SáGa, Gallicoop, Merian, Veszprémtej, Pannontej, Köröstej, Délhús, valamint a Kenesei és Társa.

Kapcsolódó cikkeink