Hipercom: Hogyan változott az akciós újságok piaca 2012-ben?

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 05. 07. 12:36

A harmadik negyedév végeztével készítette el legfrissebb kutatását a Hipercom az akciós újságok piacáról. 2011-hez képest sok minden változott a hazai kereskedelmi láncok körében, többek közt például a KAISER’S lánc üzletei SPAR-rá változtak, a CORA-t pedig megvásárolta az AUCHAN. Ezek a változások az akciós újságok piacán is nyomot hagytak, de a Hipercom Monitoring adatbázis segítségével teljes képet kapunk az elmúlt kilenc hónap folyamán végbement változásokról.

A korábbi elemzéshez hasonlóan itt is kétféle súlyozást alkalmaztunk, egyrészt az akciós újságokban megjelent promóciók számát vizsgáltuk, másrészt pedig a megjelenések számát súlyoztuk a promócióban résztvevő boltok alapterületével.
2011-hez képest -3,44%-os csökkenés figyelhető meg az akciós újságok piacán 2012 első három negyedévét vizsgálva. Az általunk vizsgált 12 kereskedelmi láncból heten növelték katalógusaik számát, egynél nincs változás tavalyhoz képest és csupán négynél figyelhető meg a leafletek számának csökkenése. A METROnál és az INTERSPARnál a legnagyobb a visszaesés, viszont a félévkor publikált eredményekhez képest a METRO javított, ellenben az INTERSPAR csökkenő tendenciája folytatódik.

Az átlagos oldalszám terén is csökkenés figyelhető meg, csupán négy kereskedőnél voltak hosszabbak idén az akciós újságok. A legnagyobb növekedés az INTERSPARnál volt(+3,94 oldal/ leaflet), amely azt mutatja, hogy bár kevesebb kiadványt jelentetett meg idén, de nagyobb terjedelemben, ezáltal az sem meglepő, hogy az újságban szereplő promóciók száma 61,24%-kal nőtt tavalyhoz képest. A METRO, az AUCHAN és a LIDL átlagos oldalszáma csökkent a leginkább, átlagosan kb. 2,5 oldallal rövidebbek idén a kiadványaik.

Az INTERSPARon kívül a CBA PRÍMA és a PROFI növelte még jelentősen az egy leafletre jutó promóciók számát, előbbi 17 promócióval többet jelentet meg idei országos kiadványaiban, amely közel kétszerese a tavalyi átlagnak.
Az élelmiszerláncok akciós újságát megviszgálva a gyártói márkák aránya 65,63%-ot tesz ki, amely 1,72 százalékpontos növekedést mutat 2011 megegyező időszakához képest. Ez a növekedés a kereskedői márkák rovására ment végbe(-1,65 Pt-tal kevesebb, mint 2011-ben). Csupán a CBA-nál és a Pennynél csökkent a gyártói márkák aránya, a legnagyobb mértékű növekedés pedig a SPARnál (3,55 PT) és a METROnál(3,25 PT) figyelhető meg.

12 élelmiszerláncot megvizsgálva csupán négynél csökkent a katalógusban szereplő termékek átlagára, az ALDInál, az AUCANnál, a PENNYnél és a TESCO HIPERMARKETnél. A legalacsonyabb átlagárú kiadvány a PROFI akciós újsága.
A termékekhez kapcsolódó kedvezmények aránya kicsivel több, mint 4 %-kal nőtt tavalyhoz képest és leginkább az azonali árkedvezmények aránya nőtt(4,33 PT növekedés) A TESCO akciós újságaiban szereplő termékek 78,87%-ához kapcsolódik valamilyen kedvezmény, így a TESCO promóciós agresszivitási indexe a legmagasabb, míg az AUCHAN újságokban a termékek csupán 4,86%-ához kapcsolódik kedvezmény, ezzel az AUCHAN az utolsó helyen áll a vizsgált 12 kereskedő között. A PROFI újsága a legnehezebben olvasható, mivel abban található az egy oldalra jutó legtöbb promóció, míg a CBA újsága tartalmazza a legtöbb negatív promóciót.
A részletes elemzést ide kattintva érheti el.

Kapcsolódó cikkeink