Hidrogénmeghajtású kamionokkal szállít a német REWE

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 02. 03. 09:05

A német REWE kiskereskedelmi vállalat a Köln-Langelasban található logisztikai központjából indította útjára első hidrogénüzemű teherautóját.

A lépés is a kiskereskedő azon törekvésének szolgálatában áll, hogy csökkentse a károsanyag-kibocsátást az áruszállítás során.

A Hyundai Xcient üzemanyagcellás teherautó egy olyan vállalati projekt része, amely a vállalat szállítási flottájának alternatív meghajtására irányul.

A REWE szerint az új teherautó önmagában évente mintegy 58 000 kilogramm CO2-t takaríthat meg egy hagyományos dízel teherautókhoz képest.

A jármű megengedett össztömege 27 tonna, 18 EUR-raklapos rakodótere van, hatótávolsága pedig mintegy 400 kilométer – tette hozzá a REWE.

Hűtőkamrával rendelkezik, és hagyományos teherautóként, de hűtést vagy mélyhűtést igénylő termékek szállítására is használható.

A H2 teherautót zöld hidrogénnel töltik, ezért 100%-ban károsanyag-kibocsátásmentes az utakon, 100 kilométerenként körülbelül 8 kilogramm hidrogént fogyaszt, és a tankolás a közeli H2 töltőállomásokon történik. A teherautó kapacitása 32 kilogramm hidrogén, és a feltöltés körülbelül 11 percet vesz igénybe.

A REWE idén különböző teszteket végez alternatív üzemanyagokkal, és e kísérleti projektek eredményei képezik majd a jövőbeli flottabeszerzési döntések alapját.

ESM

Kapcsolódó cikkeink