Hiányszakmák
Az MVI megfogalmazott egy levelet a BKIK szakképzési igazgatója részére, amelyben az ipartestület azt kéri, hogy a szakács és pincér szakmákat vegyék fel a hiányszakmák közé, egyben felajánlotta a lehetőséget a vendéglátás más szakmai érdekvédelmi szervezeteinek, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez.
Ennek jelentősége a következőkben rejlik:
A szakképzésről szóló törvény 81. §-ában meghatározott, a kamara mellett működő fővárosi, megyei fejlesztési és képzési bizottság a gazdasági igényekre alapozva megyénként legfeljebb 20, az adott megyében ösztöndíjra jogosító hiány-szakképesítésre minden év március hó utolsó munkanapjáig tesz javaslatot a szakképzésért és felnőttképzésért felelős miniszter részére. Azok a szakközépiskolai illetve szakgimnáziumi tanulók, akik hiányszakmát választanak, a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjról szóló 252/2016. (VIII. 24.) Korm. rendelet alapján ösztöndíjban részesülnek, melynek összege a tanulmányi eredménytől függően havi 10-50 ezer forint lehet. Az ösztöndíj folyósításának további feltétele, hogy a tanuló tanulmányait államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben folytassa.
Tehát ha egy szakma felkerül a hiány-szakképesítések közé, akkor a tanulók nem csak a tanulmányi szerződés alapján jogosultak támogatásra, hanem ösztöndíjat is kapnak. Mivel az ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függ, így ez ösztönző arra, hogy jobban tanuljanak. Az eddigiek alapján elmondható, hogy azon szakmák esetén nőtt a beiskolázási mutató, amelyeket hiányszakmáknak nyilvánítottak. //
Kapcsolódó cikkeink
Még egyszer a felszolgálási díjról
Az MVI aktualizálta tájékoztató anyagát a jelenlegi szabályozásnak megfelelően a…
Tovább olvasom >Ünnepség a Gundel-emléktáblánál
Szűk körben, csendes megemlékezéssel ünnepelte Gundel János (1844–1915) születésnapját az…
Tovább olvasom >Önnek 1%, a szakmának esély!
Ön is segítheti a szakmai érdekképviseleti munkát, ha személyi jövedelemadója…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszaesett a turizmus konjunktúrája – de még így is a gazdaság egyik legjobban teljesítő szektora
Áprilisban -6 ponton állt a Turizmus Konjunktúra Index (TKI) értéke…
Tovább olvasom >A magyar street food új generációja a Dob utcába költözött – Bemutatkozik a Budapest Bites
A városi street food palettát gazdagító hely prémium grab’n’go élményt…
Tovább olvasom >Ízlelgessük 2025-öt!
Nagyot változott a hazai bárok világa és a koktélfogyasztás kultúrája…
Tovább olvasom >