Hétvégén lesz a sokac babfőző fesztivál Mohácson
Egy régi sokac hagyományt felelevenítve agyagedényes babfőzést rendeznek Mohácson augusztus első szombatján, immár 25. alkalommal, hogy felidézzék a hajdani szántóföldi munkák emlékét.
A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik – hogy a munka is haladjon és ebéd is legyen – feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben.
Az agyagedényes főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze huszonöt évvel ezelőtt Mohácson. Tavaly már ezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, ahol mintegy 220 agyagedényben főtt az ételkülönlegesség.
Az ünnepélyes tűzgyújtás szombaton 14 órakor lesz, a napot utcabál zárja: a közönség szórakoztatásáról a Juice zenekar gondoskodik.
A szervezők az MTI érdeklődésére azt is közölték, hogy fesztiválon azok is megkóstolhatják a sokac babot, akik nem főznek vagy nem tartoznak egy asztaltársasághoz sem. Az ételt a Mohácsi Sokacok Olvasókörének udvarán délután korlátozott mennyiségben – 200-250 adag erejéig – árusítani is fogják. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A konzervtől a kartonig: a nagy svéd babátalakulás
2006-ban egy új márka, a GoGreen jelent meg a svéd…
Tovább olvasom >
A tavalyinál lényegesen jobb eredményt és nagyobb árbevételt vár idén az MCS Vágóhíd Zrt.
Várhatóan az előző évinél lényegesen jobb eredménnyel, magasabb nettó árbevétellel…
Tovább olvasom >Folyamatosan elérhető a mohácsi sertéshús a boltokban
Az MCS Vágóhíd Zrt. a jelenlegi járványügyi helyzetből fakadó nehézségek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Először rendeznek sörfesztivált a Balatonon
Hogy ne csak a borokról és a borozásról szóljon a…
Tovább olvasom >Borbarangolók és napimádók – szezonnyitás a Homola Borteraszon
A Homola Borterasz gazdag gasztrokulturális programkínálatával az idei szezonban is…
Tovább olvasom >Még lehet jelentkezni a Menedzserszövetség mentorprogramjára!
A nagysikerű mentorprogramok a fiatal és a tapasztaltabb vállalatvezetők szakmai…
Tovább olvasom >