Hétvégén lesz a sokac babfőző fesztivál Mohácson
Egy régi sokac hagyományt felelevenítve agyagedényes babfőzést rendeznek Mohácson augusztus első szombatján, immár 25. alkalommal, hogy felidézzék a hajdani szántóföldi munkák emlékét.
A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik – hogy a munka is haladjon és ebéd is legyen – feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben.
Az agyagedényes főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze huszonöt évvel ezelőtt Mohácson. Tavaly már ezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, ahol mintegy 220 agyagedényben főtt az ételkülönlegesség.
Az ünnepélyes tűzgyújtás szombaton 14 órakor lesz, a napot utcabál zárja: a közönség szórakoztatásáról a Juice zenekar gondoskodik.
A szervezők az MTI érdeklődésére azt is közölték, hogy fesztiválon azok is megkóstolhatják a sokac babot, akik nem főznek vagy nem tartoznak egy asztaltársasághoz sem. Az ételt a Mohácsi Sokacok Olvasókörének udvarán délután korlátozott mennyiségben – 200-250 adag erejéig – árusítani is fogják. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar Turisztikai Ügynökség: teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek
Teltházat hozott a busójárás a mohácsi szálláshelyeknek, a héten zárult…
Tovább olvasom >A konzervtől a kartonig: a nagy svéd babátalakulás
2006-ban egy új márka, a GoGreen jelent meg a svéd…
Tovább olvasom >
A tavalyinál lényegesen jobb eredményt és nagyobb árbevételt vár idén az MCS Vágóhíd Zrt.
Várhatóan az előző évinél lényegesen jobb eredménnyel, magasabb nettó árbevétellel…
Tovább olvasom >További cikkeink
Amikor a művészet életformáló erővé válik – Inspiráció a vezetésben és a mindennapokban az ESSCA rendezvényén
Az ESSCA School of Management budapesti kampusza a ZEMA porcelánékszer-manufaktúrával…
Tovább olvasom >Új elnökséggel és megújult célokkal folytatja a munkát az MLSZKSZ
Tisztújító közgyűléssel és szakmai konferenciával zárta a 2024-es évet a…
Tovább olvasom >A Promóciók napján átadásra kerültek az „Év Promóciója 2025” díjak
Idén 17. alkalommal került megrendezésre, a Trade magazin szervezésében az…
Tovább olvasom >