Hétvégén debütál az I. Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 10. 05. 12:12

Péntektől vasárnapig tart az I. Tapolcai Pisztráng és Bor Fesztivál, amely a balatoni borok segítségével kívánja fellendíteni a magyar pisztrángfogyasztást hagyományt teremtve, családi programok kíséretében – számolt be ifjabb Mezőssy Zoltán a rendezvény főszervezője az MTI-nek.

A magyarok túl kevés halat esznek, és különösen mostohán bánnak az ízletes és egészséges pisztránggal, ezen kívánnak változtatni a fesztivál szervezői, népszerűsítve a tapolcai karsztvizekben élő pisztrángok fogyasztását – mondta a főszervező. Mint kifejtette, az 1974-1991 közötti években Tapolca környéken húzódott hazánk legnagyobb pisztrángkeltető és haltenyésztő telepe, ahol évente több mint 250 tonna pisztrángot tenyésztettek. A mélyművelésű bauxitbányászat megszüntetése és a karsztvízkiemelés drasztikus csökkenése óta ez már a múlté, de manapság is találhatóak a település déli városrészében kisebb pisztrángtelepek, amelyeket a híres tapolcai barlangokból kiáramló tiszta, oxigéndús, télen-nyáron 17 fokos karsztvízzel táplálnak.

Tapolcán a halak mellett komoly történelme van a borkereskedelemnek is, így a rendezvény hangsúlyt fektet a hal- és borfogyasztás együttes népszerűsítésére a Tapolca-közeli badacsonyi borvidéken készült, a halételekhez harmonikusan illeszkedő olyan borokkal, mint a Kéknyelű, a Rózsakő, a Szürkebarát vagy az Olaszrizling.
A Malom tónál rendezett fesztivál pénteken 17:30-kor halászati kiállítás megnyitásával kezdődik, majd 19 órától a Magna Cum Laude, 21 órától pedig a Szolid Jazz Band ad élő koncertet.
Szombaton reggeltől változatos családi és gyerekprogramokkal telik a nap, majd 16 órától a Blues Faces, 19 órától a Pannonia Allstars Ska Orchestra, végül a Dédlány élő koncertje hallható.
Vasárnap 13 órakor a Halra Magyar, Halra Bor! gyermekrajzpályázat eredményét hirdetik ki. Délután 14 órától a Maszkura és a Tücsökraj koncertezik, amit 16 órától a Zabszalma együttes műsora követ.

A rendezvény ideje alatt a Borházak által kínált borokkal halételeket, házi sajtkülönlegességeket lehet fogyasztani, megízlelve egyebek közt házi réteseket, házi szörpöket, házi lekvárokat, miközben népművészek, kézművesek kínálják portékáikat.

A helyi vállalkozók szponzorálásával és az önkormányzat támogatásával megvalósuló fesztiválra több ezer embert várnak. A szombati vízisportrendezvényeket csak megfelelő időjárás estén tartják meg. A fesztivál idejére a város szállásadói akciós árakkal fogadnak vendégeket. (További információk a www.pisztrangfesztival.hu honlapon olvashatók.) (MTI)

Kapcsolódó cikkeink