Hétszeresére nőtt a hazai paradicsom termőterülete
Csaknem hétszeresére emelkedett az ipari paradicsom hazai termőterülete az elmúlt években – olvasható a magyaridok.hu-n. A 2010-es évek elején a megszűnés szélén lévő ágazatban ma már biztos piaca van a terménynek, mivel a teljes mennyiséget hazai feldolgozóüzemek vásárolják fel.
Gyakorlatilag a megszűnés széléről éledt újjá az elmúlt két-három évben a hazai ipariparadicsom-termesztés. Míg a 2012-es, mélypontnak számító évben alig 210 hektáron foglalkoztak a zöldség termesztésével a gazdálkodók, tavaly már elérte az 1400 hektárt a termőterülete.
Mindez a betakarított mennyiséget tekintve még szembetűnőbb: míg 2010–2012-ben 16 ezer tonna volt a teljes ipariparadicsom-termelés, tavaly 120-125 ezer tonna került a feldolgozókhoz, amit a várakozások szerint idén is teljesíteni tudnak a termelők. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke szerint a pozitív tendencia egyértelműen a piaci kereslettel és az elmúlt évek feldolgozóipari fejlesztéseivel hozható összefüggésbe.
Az Univer tavaly átadott beruházásának eredményeképpen 70 ezer tonnáról 125 ezerre nőtt a feldolgozott paradicsom mennyisége.
Míg a 2010-es évek elején nagyon nehéz volt eladni az ipari paradicsomot, ma a belföldi és a külföldi kereslet is jelentős. Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően a teljes megtermelt mennyiséget itthon dolgozzák fel. Bár a gazdálkodók akár további területeket is bevonnának a termelésbe, ennek egyelőre gátat szabnak a feldolgozókapacitások.
Ledó Ferenc szerint az augusztus 10-től szeptember végéig tartó időszakban így is megfeszített munkával dolgozzák fel a 120 ezer tonnányi paradicsomot. Ennél nagyobb mennyiséget csak a feldolgozóüzemek további bővítésével lehetne kezelni.
Az idei terméssel kapcsolatban a szakember elmondta: a palántákat április végén, május elején ültették ki a gazdálkodók, bár akkoriban elég hűvös idő volt, mostanra már kezd javulni a növények állapota. A paradicsom a rendkívül meleg és száraz időt szereti, amikor korszerű öntözőberendezésekkel, tápoldatozással be lehet állítani a szükséges víz- és tápanyagmennyiséget.
Az étkezésre szánt termés 95 százalékát belföldön értékesítik
Forrás: MTI
Az étkezésre szánt termés 95 százalékát belföldön értékesítik
– Mivel a termés cukortartalmának jót tesz a kevés eső, ezért a tavalyi aszályos évben rendkívül jól jártak a termelők, a minőség és a mennyiség is kitűnő volt – mondta Ledó Ferenc.
Az árakkal kapcsolatban jelezte: a felvásárlási árak hozzávetőlegesen a tavalyi szinten vannak, ez 25 forintos alapárat jelent, és a minőség és a szezon előtti betakarítás alapján felárat határoznak meg. Ha minden jól alakul, akár 30 forintot is kaphatnak egy kilóért a termelők.
A napokban kezdődik az étkezési paradicsom főszezonja is, a fóliás és üvegházas paradicsom most jelenik meg tömegesen a boltokban. Ledó Ferenc szerint ma már az üzletek kínálatának 90 százaléka magyar, az import aránya egyre csökken a zöldségpultokban.
Idén jó termést várnak a gazdák, ha nem történik valami váratlan esemény, 125-130 ezer tonna étkezési paradicsomot takaríthatnak be.
Ennek a 95 százalékát belföldön értékesítik.
A termelők éves szinten 400 forintos éves fogyasztói átlagárral lennének elégedettek, ez alatt nem éri meg paradicsommal foglalkozni. Ebben benne van a 800 forintos március végi és a 120-150 forintos augusztusi szint is.
Az árak egyébként mostanában kerülnek csökkenő pályára, így egyre nagyobb keresletre számítanak a piacon. (Köpöncei Csilla, Magyar Idők)
Kapcsolódó cikkeink
A NAK kiemelt feladatának tekinti a kiskultúrás növénytermesztés támogatását
A hazai kiskultúrás növénytermesztés sikerében kiemelt szerepe van a hatóságokkal…
Tovább olvasom >Főzve, sütve és feldolgozott formában is egészséges csemege a szelídgesztenye
Elmaradt a megszokottól az idei szelídgesztenyetermés. Az őszi-téli időszak kedvenc…
Tovább olvasom >A termelői szerveződések erősítése a kertészeti ágazat jövőjének kulcsa
Megkerülhetetlen szerepük van a termelői szerveződéseknek a hazai kertészeti ágazat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >