Hétfőtől maszkban szórakozunk a vendéglátóhelyeken

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2020. 10. 30. 09:05

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete összefoglalta olvasóinknak a legfontosabb információkat a vendéglátóhelyi maszkviselésről.

Kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem vagyunk kötelesek a maszkot viselni

A Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelet módosításáról szóló 468/2020. (X. 29.) Korm. rendelet, amely tartalmazza az Operatív Törzs által legutóbb bejelentett szigorításokat a maszkviseléssel kapcsolatban. A kormányrendelet szerint a vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy az alábbi kivétellel köteles a jogszabályban meghatározott módon maszkot viselni. A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.

Azt a személyt, aki a maszkot a vendéglátó üzlet üzemeltetője, illetve a vendéglátó üzlet üzemeltetőjének alkalmazottja felszólítására sem viseli a jogszabályban meghatározott módon, az üzemeltető köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a vendéglátó üzletet elhagyja.
Mindezek mellett az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén az alábbi kivételekkel mindenki köteles a jogszabályban meghatározott módon maszkot viselni.

Ha az alkalmi vagy a rendszeres jellegű, nyilvános rendezvény helyszínén ételt, illetve italt szolgálnak ki, a nyilvános rendezvény étel, illetve ital kiszolgálására kialakított helyiségében, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni.

Ha a rendezvényen élő előadás útján nyújtanak zeneszolgáltatást, a fellépőnek nem kell a maszkot viselnie.
Azt a személyt, aki a maszkot a rendezvény szervezője vagy a rendezvény helyszínének üzemeltetője, illetve a rendezvény szervezőjének vagy a rendezvény helyszínének üzemeltetőjének alkalmazottja vagy megbízottja felszólítására sem viseli a jogszabályban meghatározott módon, a rendezvény szervezője, illetve a rendezvény helyszínének üzemeltetője köteles a látogatásból kizárni, és gondoskodni arról, hogy e személy a rendezvény helyszínét elhagyja.

A fent hivatkozott szabályok 2020. november 2-ától érvényesek.
A kormányrendelet a Magyar Közlöny idei 233. számában olvasható teljes terjedelmében.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink