Hétfőtől ezért indul zarándoklat a Balatonra

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 03. 21. 11:10

Milánó, Bécs és Balatongyörök is csatlakozott az európai kampányhoz.

Róma után a Balatonon is megkóstolhatjuk azt a különleges vatikáni fagylaltot, aminek a Halleluja nevet adta kitalálója, egy olasz fagylaltmester. A jótékonysági célt is szolgáló kampány a Balatoni Turizmus Szövetség várakozásai szerint jelentős turisztikai növekedést hozhat a régiónak.

A Halleluja a 2025-ös jubileumi szentév hivatalos édessége, Vincenzo Squatrito, az olasz kézműves fagylaltmesterek Oscar-díjával kitüntetett szicíliai cukrászmester kreációja. Vincenzo 1994 óta vezeti ikertestvérével a családi cukrászatot, évente 54 féle fagylaltot kínálnak vendégeiknek. A mostani, vatikáni édesség a pirított mogyoró és csokoládé különleges kombinációja március 23-tól a Vatikánban, a Szent Péter tér közelében, március 24-től pedig Európa több mint 250 városában, köztük a Balatonnál is elérhető. Magyarországon a balatongyöröki Promenád Kávéház, a tavalyi év Balaton Fagyija győztese volt az első csatlakozó a kampányhoz. Náluk az első tégely minden második gombóca jótékony célt szolgál, az ebből származó bevételt a helyi templomnak ajánlották fel.

„A régióból csatlakozott még az akcióhoz a Balatonmáriafürdőn található Florida fagylaltozó is, így a déli és az északi parton egyaránt található majd olyan cukrászda, ahol a spirituális és a gasztronómiai élményekre vágyó turisták megkóstolhatják a Vatikán fagylaltját”

– mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

A balatoni cukrászdák mellett székesfehérvári és érdi fagylaltozók is részt vesznek a kampányban, ami jelentős forgalomnövekedést ígér. Nem csak a magyar, hanem az olasz szakértők is úgy vélik, hogy a Halleluja fagylalt hozzájárulhat a turisztikai szezon meghosszabbításához, és a tavaszi időszakban is több turistát vonzhat a Vatikánba. A fagylalt jótékonysági célokat is szolgál, a bevétel egy részét rászorulóknak ajánlják fel.

Az idén 12. alkalommal rendezik meg májusban a Balaton Fagyija versenyt, ahol a Balaton környéki fagylaltozók helyi alapanyagokból készült kreációikkal versenyeznek. A vatikáni esemény és a Balaton Fagyija választás közös pontja a minőségi fagylaltkészítés ünneplése, a helyi értékek hangsúlyozása, a turizmus népszerűsítése, valamint a minőség és a kreativitás díjazása. A tavalyi Balaton Fagyija versenyről több mint 120 cikk jelent meg, ami jelentősen növelte a résztvevő cukrászdák forgalmát. Hasonló eredményre számítanak az idei szezonban is a Balatonon.

Kapcsolódó cikkeink