Heteken belül iránymutatást adhat az EU a fuvarozóknak a határzárak miatti helyzetre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 09. 21. 11:00

Az Európai Unió várhatóan heteken belül iránymutatást ad a tagországoknak és a nemzetközi fuvarozóknak a megnehezedett határátlépések miatt megnövekedett vezetési idő ellenőrzésének kezelésére – mondta Pencz Zoltán, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének főtitkára az M1 aktuális csatornán hétfő reggel.

uton

Hozzátette: az uniós rendelet megengedi ugyan, hogy a tagállamok egyedileg eltérjenek a maximális vezetési időtől, azonban ez egy másik tagállamra nem kötelező. Ha a horvát állam felmentést is ad ez alól, 20 nap múlva a lengyel vagy angol határon vagy ellenőrzés során büntethetnek is azért, ha a gépjármű vezetője túllépte a megengedett maximális vezetési idejét – mondta.

A legrosszabb a kiszámíthatatlanság, mivel egy fuvarnál mindent pontosan megterveznek – mondta a főtitkár. Most adott esetben napokkal, több száz kilométerrel kell többet mennie a gépjármű vezetőjének, ami miatt nemcsak üzemanyag költségek nőnek, hanem több lesz az autópályadíj és egy másik fuvartól is eleshet a vállalat – fejtette ki a főtitkár.

Pencz Zoltán ismertette: az egyesület jelezte a kormánynak és az ellenőrzési hivataloknak, hogy ilyen probléma merült fel. A főtitkár tudomása szerint nem volt még ebből probléma Magyarországon, a hatóságok partnerként működtek együtt a helyzet kezelésében. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink