Hét százalékkal nőtt a szállítás, raktározás árbevétele

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 09. 14. 11:35

A szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág vállalkozásai 1241 milliárd forint árbevételt értek el a második negyedévben, 7,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – írta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján a Statisztikai Tükör című kiadványában.

Ezen belül a KSH előzetes adatai szerint a személyszállítási tevékenységet végző alágazatokban 252 milliárd (+15 százalék), az áruszállítást végzőknél 419 milliárd forint (+5,8 százalék) árbevételt értek el a vállalatok. A szárazföldi, csővezetékes szállítás vállalkozásainak árbevétele 564 milliárd forint volt, 5 százalékkal haladva meg az előző év második negyedévit. Ezen belül a közúti áruszállítás, költöztetés alágazaté 6,5 százalékkal, 362 milliárdra nőtt. A bevétel a legdinamikusabban a vízi szállításban emelkedett a második negyedévben, ahol 30 százalékkal több, 6,3 milliárd forint árbevétel keletkezett, míg a raktározás, szállítást kiegészítő tevékenység ágazatban tevékenykedő cégek árbevétele 440 milliárd forint volt, 4,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál, a légi szállítás ágazatban pedig 23 százalékkal, 166 milliárd forintra nőtt.
Az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 0,8 százalékkal bővült a második negyedévben az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A szállított áruk tömege (71 millió tonna) 2 százalékkal mérséklődött az előző év hasonló időszakához képest.
A helyi és helyközi személyszállítást igénybe vevő utazók száma a második negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,5 százalékkal csökkent, az utaskilométerben kifejezett teljesítmény 4,7 százalékkal nőtt.
A munkaügyi statisztika második negyedév végi adatai szerint a teljes nemzetgazdaság 7,1 százalékát kitevő szállítás, raktározás ágban teljes munkaidőben 194 ezer munkavállalót foglalkoztattak, ez 2,2 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az egy főre jutó havi bruttó átlagkereset 285 ezer forint volt, 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál, ugyanakkor ez a nemzetgazdasági átlagtól 14 ezer forinttal elmaradt. A bruttó átlagkereset a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal az egyéb szárazföldi személyszállításban dolgozók körében nőtt, legkisebb mértékben a légi szállítás ágazatban, 5,2 százalékkal. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink