Helyreállhat Kínában a sertéstermelés a jövő év első felére
Helyreállhat Kínában az elmúlt két év során akadozó sertéstermelés a jövő év első felére a kínai mezőgazdasági minisztérium szerint – adta hírül a Hszinhua kínai állami hírügynökség.
A kínai konyha fontos alapanyagának számító disznóhús ára az elmúlt közel két évben elsősorban az ország sertésállományát megtizedelő afrikai sertéspestis járvány miatt az egekbe szökött, jelentősen felfelé húzva ezzel a teljes fogyasztói árindexet.
November végére azonban – derül ki a minisztérium keddi közléséből, – az élő disznók és malacok állománya meghaladta a problémamentes években tapasztalt szintek 90 százalékát. Az újévre, valamint a jövőre február elejére eső, kínai tavaszünnep idejére a sertéshús-ellátás további harminc százalékos emelkedését várják éves összevetésben. A Kína legjelentősebb ünnepének számító tavaszünnepkor, más néven holdújévkor az idén a központi fagyasztott sertéshúskészletből bocsátottak piacra a megfelelő ellátás biztosítása érdekében. Az év során a disznóhús behozatalát is növelték, ám a fagyasztott élelmiszerek importja több alkalommal problémába ütközött, ugyanis a járvány sújtotta területekről érkező mélyhűtött áruk csomagolásán több alkalommal találtak koronavírust Kínában. November elején egy kikötői rakodómunkás fertőződött meg az észak-kínai Tiencsinben, miután Németországból származó fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt.
Kína különböző lépéseket tett a sertéshús-ellátás javítására: a termelés visszaállítását, a sertésfarmok bővítését, valamint az afrikai sertéspestis terjedésének megelőzését célzó intézkedéseket vezetett be. Egyebek mellett hitel- és egyéb típusú pénzügyi támogatást nyújtottak a disznóhús termelésében élen járó országrészeknek. Az intézkedéseknek köszönhetően a disznóhús ára szeptember óta folyamatosan mérséklődik – novemberben 12,5 százalékkal volt alacsonyabb a 2019 azonos időszakinál.
A minisztérium közlése szerint októberben a vágósertés-állomány 26,9 százalékkal, a tenyészkocáké pedig 31,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >KSH: 2024-ben a mezőgazdasági kibocsátás értéke 8,0 százalékkal elmaradt az előző évitől
A mezőgazdaság teljes kibocsátása 2024-ben 4,0 ezer milliárd forint felett…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >További cikkeink
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én délig
A nagy élelmiszerláncok többsége nyitva tartja üzleteit december 24-én, a…
Tovább olvasom >Orbán Viktor: Gazdasági fellendülés és történelmi lehetőségek 2025-re
Péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban ismertette a…
Tovább olvasom >Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >