Helyre kell állítani a tejpiac egyensúlyát

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 04. 27. 11:40

A piacnak meg kell találnia a kínálat és a kereslet közötti egyensúlyt, amihez radikális és kíméletlen intézkedésekre lesz szükség – írta az Agroinform.hu.

tej-

A német Wochenblatt für Landwirtschaft und Landleben szerint sürgős intézkedésre van szükség a tejpiac egyensúlyának helyreállításához. A lap szerint a német tartományi agrárminiszterek között a legutóbbi tanácskozáson egy kérdésben volt teljes egyetértés, éspedig abban, hogy a tejkibocsátást vissza kell fogni.

Az EU Bizottság erre vonatkozó felhívását a termelők figyelmen kívül hagyták, így a termelőknek fizetett tejár egyes körzetekben 20 cent alá süllyedt, ennyiért senki sem vállalhatja a termelést. A termelők megsegítésére Brüsszel által kidolgozott intézkedések ugyan figyelemreméltóak, de hosszú távon az adófizetők pénzéből aligha finanszírozhatók, és semmit sem változtatnak azon a tényen, hogy tejfelesleg van a piacon.

A miniszterek azonban csak a megállapításban voltak határozottak, a megoldást illetően a tanácskozást a tanácstalanság jellemezte. Senki sem tudja megmondani, hogy mennyivel kellene a kibocsátást csökkenteni, hogy annak hatására az árak egy elfogadható szintre emelkedjenek. Annyi biztos, hogy ezt Németország egyedül nem képes rendezni, egy uniós szintű megoldásra van szükség, ami – akárhogy is nevezik – csak egy újfajta kvótarendszer lehet.

A lap szerint aki erre egy elfogadható megoldást ki tud dolgozni, az megérdemelné a Nobel-díjat, de sajnos nem kell attól tartani, hogy azt egyhamar megkapja valaki, mivel számtalan bizonytalansági és egymásnak ellentmondó tényező hatását kell figyelembe venni. A piac azonban előbb-utóbb meg fogja találni a kínálat és a kereslet közötti egyensúlyt, „radikálisan és kíméletlenül“. Aki a vesztesége ellenére tovább kitart, az nyer. Megoldás lehet a tejtermeléssel való felhagyás, amely az érintettek számára ugyanolyan fájdalmas lesz. (Tóth Endre, Agroinform.hu)

Kapcsolódó cikkeink