Helyi közösségeket segítő embereket látott vendégül a METRO

Szerző: Ipacs Tamás Dátum: 2022. 11. 15. 11:11

Fiatal séftehetségek készítették a közösségi ételt Budaörsön: november 14-én egy rendhagyó társadalmi akciót, közösségi ételkészítő és ételosztó szakmai programot szervezett a METRO. A program keretében – melynek fővédnöke Budaörs polgármestere, Wittinghoff Tamás volt – a nagyvállalat vendégei voltak egy ínyenc ebédre a helyi közösségért cselekvő emberek: három helyi szervezet közel száz munkatársának juttatott el a METRO egy hagyományos ételt modern receptúrával elkészített fogást.

Három közhasznú munkát végző helyi szervezet közel száz munkatársának jutott az ételből

Az ebédet négy fiatal séftehetség, valamint egy kézműves pék készítette el a METRO Gasztroakadémián, és a METRO vezető munkatársai szállították ki ebédidőben. Az ország különböző pontjain tevékenykedő fiatal séfek nemzetközi szinten ismert alakjai a magyar gasztronómiának: Farkas Richárd, az őriszentéteri Pajta Étterem vezetője, Pallag Dávid, a budaörsi Rutin Gasztrolubickoló konyhafőnöke, Pohner Ádám, a Bocuse d’Or korábbi magyar versenyzője, az Iszkor-Mályinka tulajdonosa, valamint Szabó András, a szigligeti Villa Kabala séfje. Az ételkészítésben Török András, a kővágóörsi Andriska Pékbisztró vezetője is részt vett. Együttműködésük a METRO Gasztroakadémia égisze alatt korántsem újkeletű dolog, hiszen a Gourmet Fesztivál alkalmából már közösen megalkottak egy húsmentes közösségi ételt: a különböző tájegységek jellegzetes ízeit harmonikus egészbe foglaló ínyenc dödöllét.

Pályaorientációs nap középiskolásoknak
A séfek nemcsak egy új közösségi étel – egy újragondolt vadas marhaszelet – megalkotása kedvéért találkoztak a METRO Gasztroakadémián, hanem pályaorientációs napot tartottak a Budapesti Gazdasági SZC Giorgio Perlasca Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola két tucat tanulója számára. A diákok egyrészt ízelítőt kaphattak a pálya szépségeiből, s személyes motivációt a már révbe ért, korban mégis hozzájuk közel álló séfektől.  A fiatal séf-példaképek közül hárman a helyszínen kapták meg a Michelin Guide ajánlást igazoló piros tűzzománc táblát – ezeket a Michelin Guide partnereként a METRO juttatja célba minden évben. A plaketteket Bősze Ákos HoReCa üzletágfejlesztési vezető adta át Farkas Richárdnak (Pajta Étterem), Pallag Dávidnak (Rutin Gasztrolubickoló) és Szabó Andrásnak (Villa Kabala).

Bár a szakmai napot vezető öt ifjú “gasztromágus” sikerhez vezető útja egymástól merőben eltérő volt, hajtóerőként mindnyájan a hivatásuk iránti szenvedélyt és a céltudatosságot emelték ki: aki tudja, hova akar eljutni, az könnyebben veszi az akadályokat is.

Köszönet a közösségi embereknek
Az elkészült fogásokat Budaörs Város Önkormányzata által ajánlott szervezetek, a Budakörnyéki Látássérültek Közhasznú Egyesülete, a Budaörsi Tanoda, valamint az Esély Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat elhivatott munkatársai kapták. Az ebédet a vállalat három vezető szakembere személyesen vitte ki nekik, így erősítve a helyi társadalmi kapcsolatokat. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere a szakmai nap megnyitóján kiemelte, hogy Budaörs igazi közösségi város, számos esélyteremtő, segítő kezdeményezéssel, melyekben a helyi vállalatok, sikeres cégek egymással együttműködve vállalnak szerepet.

A METRO országos áruházláncának három évtizede szolgál központul a Budaörs határában álló épület: a budaörsi áruházzal – mely ma már szakmai tudásmegosztó központ is -, kezdődött a vállalat magyarországi története.

A METRO a közösségi étellel mondott köszönetet a közösségért aktívan cselekvőknek, s egyszersmind elkötelezte magát a későbbi helyi társadalmi felelősségvállalás mellett is.

Kapcsolódó cikkeink