Héj nélküli kenyeret fejlesztettek ki Németországban
Héj nélküli, magas tápanyagtartalmú kenyeret fejlesztettek ki idős embereknek a németországi Fuldában.
A rozs és búza keverékéből készített, puha szélű kenyér nagy segítséget jelent a rágási és nyelési nehézségekkel küzdő embereknek – mondta Joachim Schmitt, a Fuldai Főiskola élelmiszermérnöke.
A szakember kiemelte, hogy a szögletes formájú kenyér különösen gazdag ballaszt- és ásványi anyagokban, például kalciumban és magnéziumban. „Ilyen kombinációban a héj nélküli, tápanyagban különösen gazdag kenyerünk egész Németországban egyedülálló” – mondta Schmitt.
Eddig csak szanatóriumok, idősotthonok lakói próbálhatták ki az új kenyeret, nekik ízlett. A kutatók év végéig lezárják a projektet és partnereikkel 2015-ben piacra dobják a terméket.
A demográfiai változások miatt egyre nagyobb igény lesz megfelelő élelmiszerekre az időseknek a Német Táplálkozási Tanács és a Német Pékipari Akadémia szerint. (MTI, hvg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >A digitális detox a húsvéti böjt idején: az addiktív telefonhasználat sokkal súlyosabb és általánosabb probléma, mint gondoljuk
A húsvéti böjt hagyományosan a befelé fordulás, a lemondás és…
Tovább olvasom >Kegyetlen április fagykárok: akár 100%-os terméskiesés is előfordulhat
Az április eleji tavaszi fagyok ismét komoly problémát okoztak a…
Tovább olvasom >