Héj nélküli kenyeret fejlesztettek ki Németországban
Héj nélküli, magas tápanyagtartalmú kenyeret fejlesztettek ki idős embereknek a németországi Fuldában.
A rozs és búza keverékéből készített, puha szélű kenyér nagy segítséget jelent a rágási és nyelési nehézségekkel küzdő embereknek – mondta Joachim Schmitt, a Fuldai Főiskola élelmiszermérnöke.
A szakember kiemelte, hogy a szögletes formájú kenyér különösen gazdag ballaszt- és ásványi anyagokban, például kalciumban és magnéziumban. „Ilyen kombinációban a héj nélküli, tápanyagban különösen gazdag kenyerünk egész Németországban egyedülálló” – mondta Schmitt.
Eddig csak szanatóriumok, idősotthonok lakói próbálhatták ki az új kenyeret, nekik ízlett. A kutatók év végéig lezárják a projektet és partnereikkel 2015-ben piacra dobják a terméket.
A demográfiai változások miatt egyre nagyobb igény lesz megfelelő élelmiszerekre az időseknek a Német Táplálkozási Tanács és a Német Pékipari Akadémia szerint. (MTI, hvg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >