Hazánkban terjed a „zöld” csomagolás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2020. 10. 20. 10:35

Az egyszer használatos műanyagok törvényi korlátozása kapcsán mára már mindenki megismerte a BIO lebomló/komposztálható műanyagokat. De vajon azt is tudjuk, hogyan bánjunk vele?

BRCS packaging materials logo

trade logo 2x superbrands Használat után hová tegyük a BIO csomagolóanyagokat?

Bauer Izabella-BS Plastic

Bauer Izabella
kereskedelmi vezető
BS Plastic

– Az OK compost Home termékek a házi komposztban kb. fél év alatt lebomlanak, és értékes biomassza keletkezik belőlük. A kommunális hulladék között is lebomlanak valamivel több idő alatt. A nagy kérdést hazánkban jelenleg az OK compost Industrial jelenti, mivel ezek a termékek ipari komposztálóban nagyon gyorsan, már 3 hónap alatt lebomlanak. Viszont ezek visszagyűjtése és az ipari komposztálók kiépítése az EU-s trendeket követve, fejlesztés alatt állnak. Ezeket a termékeket jelenleg Magyarországon a kommunális hulladék közé dobjuk, ahol szintén lebomlik valamivel hosszabb idő alatt, vagy a többi hulladékkal együtt azok életútját járja be. Vitathatatlan, hogy emiatt az OK compost Home jelenleg jobb választás, ezért is helyezik prioritásba a környezetvédelemre érzékeny nagy kereskedelmi üzletláncok. A környező országok hulladékgazdálkodási trendjeit figyelembe véve ez a jövő, törekedve a körforgásos gazdaságra a visszagyűjtés és a komposztálás által, vagy az újrahasznosítással, új re-bio termékek előállításával.

trade logo 2x superbrands Minden területen használhatjuk a BIO alapanyagot?

– Egyelőre az élelmiszer-­csomagolásnál a hagyományos polietilén alapanyagból készült termékeket használják. De természetesen folynak ezirányú fejlesztések. Az élelmiszeriparban több szigorú kritériumnak is meg kell felelni, úgymint a higiénia és az eltarthatóság. Az előbbinél nagyon komoly szabályrendszerrel kell hogy rendelkezzen az a gyártó, ahol ezek a termékek készülnek. Ezen körülmények szintén tarthatóak a lebomló termékek előállításánál is. A BS Plastic az egyik legmagasabb szintű élelmiszer-­higiéniai rendszer szerint működik, ezzel vevői igényeinket maximálisan kielégítve. Az eltarthatósággal szembeni kritériumokkal viszont a polietilén egyelőre jobban versenyez, mint a bio. Ezért ezen a területen továbbra is nélkülözhetetlen a hagyományos alapanyag. (x)

Kapcsolódó cikkeink